15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRada pregăteşte pentru MEC şi CSJ o mare acţiune sindicală

Rada pregăteşte pentru MEC şi CSJ o mare acţiune sindicală

Procesul pe rol la Curtea Supremă de Justiţie intre Uniunea Sindicatelor Independente din Invăţămint Dolj şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării, privind acordarea sporului de izolare, s-a aminat in toamnă, după trei zile consecutive de „cugetări“ ale completului de judecată. Pentru preşedintele USII Dolj, Constantin Rada, motivul a fost de-a dreptul surprinzător: „Mi s-a cerut să fac dovada că toţi cei care au dat in judecată MEC sint intr-adevăr membri de sindicat. Mai mult, in pofida faptului că am arătat fiecare cerere care conţinea in subsolul ei declaraţia fiecărui solicitant de a fi reprezentant in instanţă de mine, la solicitarea procurorului de şedinţă s-a propus aminarea judecăţii cauzelor pentru luna noiembrie a acestui an. Irascibilitatea a pus stăpinire pe MEC.

Directorul Direcţiei Juridice din MEC, Cristina Icociu, mi-a reproşat că numai Doljul a reclamat această situaţie. Spunindu-i că acţiunea in instanţă incetează in momentul in care conducerea Ministerului Educaţiei dă curs solicitării noastre privind majorarea sporului de izolare, Cristina Icociu a replicat că această chestiune o depăşeşte“.

Rada spune că procesul se va derula pină la obţinerea drepturilor. Pentru a face dovada la Curtea Supremă de Justiţie că toţi cei care au acţionat in instanţă ministerul au calitatea de membru de sindicat, acesta a adus la cunoştinţa completului şi a procurorului de şedinţă că vor pleca la Bucureşti, la termenul stabilit, toţi sindicaliştii din invăţămint implicaţi in proces, cu autocare inchiriate, indiferent de numărul acestora. Justiţia n-a fost de acord.

Preşedintele USII Dolj consideră că sindicaliştii din invăţămint sint nedreptăţiţi şi apreciază că puterea judecătorească trebuie să fie cu adevărat separată de cea executivă: „Consiliul Europei a avut dreptate atunci cind a solicitat independenţa justiţiei in Romania, condiţie sine qua non pentru ca ţara noastră să intre in Uniunea Europeană. De aceea, la procesul din toamnă, voi invita oficial ambasadori ai ţărilor membre ale UE pentru a monitoriza „adevărul juridic“ de la noi.

In situaţia in care judecata va fi strimbă, ne vom adresa Curţii Europene pentru Drepturile Omului“. Rada a mai spus că nu este exclus să apeleze inclusiv la diplomaţi – aflaţi in Romania – din ţările Alianţei Nord-Atlantice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS