16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Arhiepiscopul Atenei si a toata Grecia au sosit in Banie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Arhiepiscopul Atenei si a toata Grecia au sosit in Banie

Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si Prea Fericitul Hristodulos, Arhiepiscop al Atenei si a toata Grecia, au sosit ieri la Craiova, in jurul orei 19.00. Vizita celor doi inalti ierarhi, care va dura trei zile, si a delegatiilor care ii insotesc va prilejui organizarea unor manifestari religioase si culturale. Cele mai importante manifestari sint celebrarea Sfintei Liturghii in Catedrala Madona Dudu si decernarea titlului de „Doctor Honoris Causa“ celor doi ierarhi, de catre Universitatea din Craiova.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane s-a nascut in 7 februarie 1915, in satul Tocileni din judetul Botosani, fiind al zecelea din cei 11 copii ai familiei Dumitru si Marghioala Arapasu. La botez a primit numele de Toader. In 1928 a intrat ca frate la Schitul Sihastria Voronei, apartinind de Manastirea Vorona din judetul Botosani. In 1931 este primit ca frate-elev la seminarul monahal din Manastirea Neamt. Intre 1932-1940 urmeaza cursurile Seminarului Teologic special pentru monahi din Manastirea Cernica. Pe 6 august 1935 a depus voturile monahale la Manastirea Bistrita- Neamt, primind numele de Teoctist. In 1945 obtine licenta in Teologie, iar in primavara aceluiasi an a fost transferat in postul de preot la Catedrala Mitropolitana din Iasi. Din 1945 pina in 1950 a indeplinit functiile de mare eclesiar al Catedralei Mitropolitane, exarh al manastirilor, iar in 1948 a ocupat postul de vicar administrativ al Mitropoliei, fiind ridicat la rangul de arhimandrit. In 1950 a fost hirotonit in treapta arhieriei, in Catedrala Sfintul Spiridon-Nou din Bucuresti. Din 1950 pina in 1954 a fost rector al Institutului de Grad Universitar din Bucuresti, fiind si secretarul Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. In 1973 a fost ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei. In 1986 a fost ales Patriarh.

Prea Fericitul Hristodulos, Arhiepiscop al Atenei si a toata Grecia, provine dintr-o familie de refugiati din Adrianopole, din Turcia. Familia parintilor sai, dupa schimbul fortat de populatie intre Grecia si Turcia, din 1924, s-a stabilit la Xanthe, unde, in 1939, s-a nascut Prea Fericitul Hristodulos.

A absolvit Liceul Lonteion, a urmat cursurile Facultatii de Drept de la Universitatea din Atena si a facut muzica bizantina la Odeonul din Atena. In 1961 a fost hirotonit diacon, fiind in prealabil tuns in monahism la Sfinta Manastire Barlaam din Meteora. In 1968 a fost numit secretar al Sfintului Sinod, iar in anul 1974, la doar 35 de ani, a fost ales Mitropolit de Demetrias. Sfintul Sinod l-a numit reprezentantul sau in Comitetul National pentru Transplanturi si in Centrul de Control pentru bolile infectioase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS