23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateO rupere de nori a devastat sute de gospodarii din Fratostita si Tintareni

O rupere de nori a devastat sute de gospodarii din Fratostita si Tintareni

Este greu de redat in cuvinte blestemul care s-a abatut ieri-dimineata asupra locuitorilor din doua sate vecine. Sute de gospodarii au fost maturate de viitura provocata de o ploaie torentiala. Un nor a trecut peste comuna Tintareni din Gorj, iar deasupra satului Fratostita, care apartine de Filiasi – Dolj, parca s-a rupt in doua, lasind sa se pravaleasca apa peste sat. Suvoaiele au pornit la vale, luind totul in cale – garduri, grajduri, vite, pasari, cai, ciini. La ora 7.30, viitura a ajuns in comuna Tintareni, devastind alte sute de gospodarii. Satenii spun ca urgia a inceput la ora 4.00, in Fratostita.

„M-am trezit pe la ora patru din cauza tunetelor si a fulgerelor. Din cer a inceput sa cada o cantitate inimaginabila de apa. Cind m-am uitat in sus, parca priveam intr-un acvariu. Torentul mi-a luat un pod de beton, asa de puternic a fost. Totul a durat pina la ora sase. Pe urma am vazut ca viitura imi luase calul“, a spus Iulian Popescu. Pe ulitele satului, namolul ramas in urma apelor ajungea si la o jumatate de metru. Doar gardurile ramase in picioare mai delimitau curtile oamenilor. Prin fata cite unei porti puteai vedea cite o batrina care nici sa plinga nu mai avea putere: „Cu ce ti-am gresit, Doamne, de ne-ai pedepsit asa?“. Elena Minatarga, de 77 de ani, locuieste singura intr-o casuta. „Incotro s-o mai iau, ca nu mai pot sa fac nimic. Mi-au intrat apa si noroiul in toata casa“, se vaita aceasta. „Peste 70 de pasari mi-a luat apa, porcii mi-au murit in cotet. Ciinii nici n-au apucat sa latre pentru ca mi i-a luat apa. Casa este plina de namol“, spune Maria Otoiu, de 63 de ani. Vecinii sai scosesera toata mobila pe prispa casei, sa se usuce. Dupa urmele lasate pe case, in unele locuri viitura a ajuns si la doi metri.

Satenii au avut taria sufleteasca de a organiza in centrul satului traditionalul tirg de Inaltare, cu bere si mititei, si chiar au depus coroane la Monumentul Eroilor din localitate. La poalele dealului pe care este situat satul Fratostita se intinde comuna Tintareni. Doua ore i-a trebuit apei sa ajunga acolo. Localnicii au crezut ca este vorba de o avarie in sistemul de aductiune Izvarna – Craiova. Ei au chemat pompierii in ajutor in momentul in care apa a inceput sa le inunde curtile si casele. „Am fost injurati si ni s-a spus sa terminam cu glumele proaste la telefon la ora opt dimineata“, au spus satenii. Pompierii au ajuns totusi in zona la ora 10.00, cind apele deja se retrageau. Curtile situate mai jos, unele case si toate pivnitele erau inca pline de apa. Localnicii se straduiau sa evacueze apa cu galeti si ligheane. „De citeva ore scot apa cu galeata din beci, dar parca nu scade deloc“, spunea Marin Stefan. Batrinii din Tintareni ziceau ca asa ceva n-au mai vazut: „O rupere de nori ca asta n-am vazut de cind sintem. Asta e blestem ceresc! La noi n-a plouat o picatura, dar a venit viitura de pe deal, din Fratostita“.

La fata locului s-au deplasat prefectul Cornel Mondea si vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj, Marin Diaconeasa, pentru o prima evaluare a pagubelor. Inundatiile au afectat si depozitul de sulf, care face parte din rezervele de stat, situat la marginea comunei Tintareni.

Din primele estimari se pare ca apa a cazut in cantitati ce au depasit o suta de litri pe metrul patrat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS