13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolitia de Frontiera Mehedinti are sprijinul lui „Big Brother“

Politia de Frontiera Mehedinti are sprijinul lui „Big Brother“

„Big Brother“, asa au numit politistii de frontiera mehedinteni autospeciala Volkswagen, intrata de curind in dotarea inspectoratului si folosita pentru supravegherea frontierei de stat. Dotat cu camera de luat vederi in infrarosu, panouri de comanda si monitoare, autovehiculul reprezinta o adevarata mana cereasca pentru Politia de Frontiera Mehedinti, care se confrunta aproape zilnic cu infractiuni pe fisia de granita.

Persoanele care intentioneaza sa treaca ilegal granita, sa braconeze sau sa se apuce de contrabanda pe Dunare trebuie sa se gindeasca bine de acum inainte, deoarece pot fi observate oricind, oriunde si in orice conditii, de catre cadrele Politiei de Frontiera Mehedinti. Aparatura din dotarea inspectoratului, de ultima generatie, permite contracararea infractiunilor care se produc in zona de frontiera.

„Autospeciala a fost gindita ca, pe directiile fierbinti, sa actioneze cu o echipa de interventie, pentru depistarea si retinerea infractorilor. Aparatura cuprinde doua monitoare, un panou central de comanda, panou al managementului energiei, aparat video pentru inregistrarea imaginilor si microfon pentru inregistrarea datelor din teren“, a spus comisar Gheorghe Toma, din cadrul Biroului de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere al Politiei de Frontiera Mehedinti.

Producatorul s-a gindit sa asigure ocupantilor autospecialei toate conditiile de confort, avind in vedere ca o tura cuprinde 12 ore de observatie a fisiei de granita.

„Constructorul a asezat dotarile intr-un autoturism Volkswagen, care ofera un confort sporit, prin plasarea foarte buna a camerelor, a centrului de comanda“, a precizat comisar Gheorghe Toma. Aparatura poate fi folosita atit noaptea, cit si ziua, in orice conditii meteo, si are o raza de actiune de 13- 15 kilometri.

Autospeciala va actiona in zonele fierbinti

Politistii de frontiera mehedinteni au facut si o demonstratie cu noua aparatura din dotare. Ei au solicitat, marti seara, in jurul orei 22.00, sprijinul unor pescari, pusi in pielea unor contrabandisti si care trebuia sa fie depistati de „Big Brother“. Din aplicatia tactica efectuata, nu au lipsit momentele dificile, in care politistii, care comunicau prin statii radio, nu prea stiau ce au de facut. Pentru Politia de Frontiera Mehedinti, dotarea cu aparatura performanta devenise o necesitate.

„Era necesara, in special pe directiile cu efective reduse. In acest mod, acoperim o raza mult mai mare de actiune, in zonele unde ne-am confruntat cu multe activitati de contrabanda sau treceri ilegale. De cind am primit aceasta autospeciala in dotare, am rezolvat deja doua cazuri“, a spus inspector-principal Mariana Cenea, purtatorul de cuvint al Politiei de Frontiera Mehedinti. Valoarea „Big Brother“-ului politistilor de frontiera se ridica la citeva miliarde de lei.

52 de persoane retinute pentru trecerea ilegala a granitei

Zona de responsabilitate a Politiei de Frontiera Mehedinti se intinde pe 193,5 kilometri, din care 165 kilometri sint pe linia de granita cu Serbia si Muntenegru, iar 28,8 kilometri cu Bulgaria.

„Ne-am confruntat, in ultimii ani, cu o gama variata de infractiuni, pornind de la aparitia in zona de competenta a unor cetateni afroasiatici, interesati sa iasa ilegal din Romania, existenta unor retele de falsificatori de pasapoarte, trafic de persoane si masini furate, pina la incalcari ale Legii pescuitului, furturi si alte infractiuni comise la frontiera. Cu sprijinul aparaturii primite, speram ca numarul tuturor acestor infractiuni sa fie redus semnificativ“, a spus inspector-principal Mariana Cenea.

In primele cinci luni ale anului, politistii de frontiera mehedinteni au retinut 52 de persoane, pentru trecerea ilegala a frontierei de stat. Alte 33 de persoane au fost sanctionate pentru trecerea ilegala a frontierei unui stat strain, iar 30 de persoane, pentru incalcari ale Legii pescuitului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS