19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePloaia este pentru þãrani manã cereascã

Ploaia este pentru þãrani manã cereascã

Ploaia cãzutã in ultimul timp a reaprins speranþa in sufletele þãranilor, care se vedeau ºi in aceastã toamnã cu hambarele goale din cauza secetei. In ultimii trei ani, seceta fãcut prãpãd in satele din Dolj. Atit recoltele de griu, cit ºi cele de porumb au fost pirjolite. Þãranii sint prea sãraci sã iºi asigure recoltele ºi, de aceea, munca lor este supusã capriciilor vremii.

In zilele ploioase de mai, ulitele din Silistea Crucii erau pline de tarani care iesisera la taina in drum. Ei sint bucurosi ca Dumnezeu le-a ascultat ruga si a dat ploaie.

„Imi vine sa dansez de bucurie, chiar daca sint batrin si ma dor oasele. Credeam ca nu mai traiesc sa vad ploaie.

Stam pe ulita de bucurie si luam seama pe cer si ne rugam la Dumnezeu sa dea ploaie multa ca murim de foame“, a spus unul din tarani.

Ion Curca are 80 de ani si spune ca seceta de anul trecut i-a lasat muritori de foame pe toti taranii din Silistea Crucii: „M-a speriat, taica, seceta asta. Anul trecut a fost cumplit. Dupa 13 pogoane de porumb nu au luat ghijura. Acum, cu ploaia asta care a dat, sintem multumiti pentru ca se face griul. Chiar daca nu mai da picatura de ploaie pina in secerat, griul tot se face. Sa vedem la porumb. Daca i-ar mai da o ploicica peste vreo luna, asa, s-ar face si porumbul“.

Pe raza comunei Silistea Crucii, sistemul de irigatii nu a ajuns nici inainte de ’89, cind se punea mare pret pe agricultura. „Sintem la mila Domnului si la ce da de sus. Daca ploua se face griu si porumb, daca nu, nu. Cam de trei ani nu am mai avut ploaie in perioada de crestere a griului. Anul trecut nu s-a facut bob. Am ajuns sa cumparam din tirg bucate cu 115 – 120 de mii de lei banita“, a spus Milica Ghita, de 65 de ani.

Acum, cind cel putin culturile de griu sint salvate, taranii stau mai linistiti pentru ca stiu ca la iarna au piinea asigurata. Ei se roaga in continuare sa ploua pentru a se face si porumbul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS