10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFintinile din Girla Mare vor fi inlocuite de o retea moderna de alimentare cu apa

Fintinile din Girla Mare vor fi inlocuite de o retea moderna de alimentare cu apa

• Medicii pediatri s-au confruntat cu numeroase cazuri de copii intoxicati cu nitriti • O fundatie romano-olandeza va asigura finantarea proiectului

Medicii pediatri din Mehedinti s-au confruntat cu numeroase cazuri de copii din Girla Mare care sufera din cauza intoxicarii cu nitriti, substanta rezultata din descompunerea fecalelor animale in apa din fintini. Din aceasta toamna, localitatea ar putea beneficia de o noua retea de alimentare cu apa potabila.

Trei experti in hidrologie din Bucuresti impreuna cu membrii unei fundatii romano-olandeze au efectuat masuratori, la inceputul acestei saptamini, pentru a gasi cea mai buna solutie in acest sens. „Fundatia romano-olandeza Self Mediu doreste sa faca aceasta investitie si va asigura si finantarea proiectului. In prezent, alimentarea cu apa potabila a localitatii este deficitara si se face din puturi publice sau particulare. Vechea retea de alimentare cu apa este inutilizabila“, a spus Nicolae Fulga, primarul comunei Girla Mare.

Fintinile otravite din Mehedinti

Potrivit sefului Sectiei de pediatrie a Spitalului Judetean Mehedinti, Nicolae Popescu, foarte multe mame vin la medic cu copiii pentru ca acestia se invinetesc la fata. „Sint mame care vin pentru a nu stiu cita oara la spital si nu inteleg ca nu trebuie sa le dea copiilor sa bea apa din fintinile infectate. Cele mai afectate zone sint cele unde s-a practicat agricultura intensiva. Aici s-au folosit foarte mult ingrasaminte azotice, care se dizolva si otrava ajunge in apa potabila“, a spus dr. Nicolae Popescu.

Specialistii in sanatate avertizeaza ca o concentratie prea mare de nitrati poate provoca decesul copiilor mici, chiar daca apa a fost utilizata numai pentru prepararea unor alimente. Nitritii rezultati in urma descompunerii in apa a nitratilor nu se distrug prin fierbere. Cresterea concentratiilor de nitrati in apa de fintina apare, in primul rind, din cauza mizeriei, cele mai multe gospodarii din mediul rural avind toalete la numai patru-cinci metri adincime si la o distanta mult prea mica de fintina. Primele semne ca otravirea s-a produs apar la organismele cele mai sensibile, prin albastrirea la fata.

Intoxicatia acuta cu nitriti le provoaca asfixiere copiilor. Din cauza culorii pielii, afectiunea este cunoscuta si sub numele de „boala albastra de fintina“. Copilul intoxicat poate fi salvat daca ii sint administrate urgent vitamina C si albastru de metil. De cele mai multe ori, mamele nu au aceste medicamente la indemina, motiv pentru care trebuie sa apeleze urgent la un medic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS