21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlimente stricate pentru bolnavii de la Sanatoriul TBC Dobrita

Alimente stricate pentru bolnavii de la Sanatoriul TBC Dobrita

943 de borcane de compot cu mucegai si 333 de borcane de zacusca aflate in magazia Sanatoriului TBC de la Dobrita – Gorj si care urma sa fie servite bolnavilor au fost restrase de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Gorj. Firma care a aprovizionat Sanatoriul Dobrita cu compot si tocana de legume este SC GATMAT PROD SRL, care se ocupa de distribuirea laptelui si a cornurilor in scoli.

Pina la inceputul acestei saptamini, bolnavii de la Sanatoriul Dobrita au mincat compot de prune fara a avea nici un fel de probleme. Marti seara insa, angajatii de la bucatarie au descoperit aproximativ 20 de borcane de compot de prune care aveau mucegai. Acestea au fost duse inapoi in magazie, iar bolnavilor le-au fost aduse altele, care au primit aviz favorabil din partea conducerii spitalului. Miercuri, din magazia de alimente au fost luate 107 borcane de compot, iar 47 dintre acestea aveau mucegai. In urma unei sesizari telefonice, o echipa a OJPC s-a deplasat la Dobrita pentru a verifica zacusca si compotul. Din dispozitia Rovanei Plumb, sefa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, intreaga cantitatea de compot si legume a fost scoasa de la consum.

Aerul a patruns in borcan

Compotul de prune este produs de SC AGROTRADING SRL din Ghidici – Dolj, iar tocana de legume, de firma SEROMGAL Galati. Ambele produse se aflau in termenul de garantie si erau depozitate corespunzator in magazia sanatoriului. Firma care a aprovizionat sanatoriul TBC cu cele doua tipuri produse este SC GATMAT PROD SRL, cea care se ocupa si de distribuirea laptelui si a cornurilor pentru elevi. Ion Tudor, seful OJPC Gorj, a afirmat ca exista o deficienta la modul de infiletare a borcanelor, cel putin in ceea ce priveste tocana de legume. „Aerul a patruns in borcan si a dus la stricarea compotului si a tocanei. Am dat un avertisment spitalului. In acelasi timp, am anuntat conducerea DSP, pentru a preleva probe din compot si tocana, pentru a vedea exact ce s-a intimplat“, a spus Ion Tudor. Directoarea Sanatoriului TBC Dobrita, Maria Bracaci, a afirmat ca la nivelul institutiei a fost constituita inca din luna martie o comisie care sa se ocupe de verificarea alimentelor care sint servite bolnavilor.

„Aici se exagereaza prea mult“

Olga Neamt, chimista, membra a comisiei mai sus- amintite, a spus ca miercuri, cind era in bucatarie si intentiona sa duca in magazie borcanele cu compot stricat, a fost scoasa afara de catre directorul economic, Alexandru Prejbeanu: „Directorul economic m-a scos afara din bucatarie. Eram acolo pentru a controla compotul. Am gasit citeva borcane cu mucegai si intentionam sa le duc inapoi la magazie. In acel moment a intrat domnul director Prejbeanu si m-a scos afara, spunindu-mi ca nu face toata lumea control“.

Sanda Mischie, directoarea Directiei de Sanatate Publica Gorj, a declarat: „Aici se exagereaza prea mult. Doamna chimista a desfacut un borcan de compot si zeama a fost cam acra. Probabil ca este vorba de o deficienta in insurubare. Acest consum a fost stopat, iar furnizorul si producatorii au fost anuntati. Am inteles ca acestia au fost de acord sa le primeasca inapoi. Aceasta chestiune trebuia rezolvata pe plan local. E o problema cu care ne confruntam de multe ori.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS