13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNuntile sint cele mai rentabile afaceri de sezon

Nuntile sint cele mai rentabile afaceri de sezon

Toate restaurantele din Tirgu Jiu au fost rezervate cu un an inainte

Dupa Postul Pastelui, primariile si bisericile din Gorj au fost luate cu asalt de tineri dornici sa se casatoreasca. La fiecare sfirsit de saptamina, numai la Primaria din Tirgu Jiu se oficiaza aproximativ 20 de casatorii. Desi o nunta implica multe cheltuieli, pentru multi dintre tinerii casatoriti se dovedeste in final o afacere profitabila, cu cistiguri care pot trece de 100 de milioane de lei.

Primavara si vara sint anotimpurile in care se fac cele mai multe casatorii. Imediat dupa Postul Pastelui si pina toamna, saptaminal, zeci de perechi se casatoresc. Pregatirile pentru o nunta trebuie incepute cu cel putin un an inainte. La cele aproximativ zece restaurante din Tirgu Jiu, perechile care si-au programat nunta in acest an au fost nevoite sa faca rezervarea inca de anul trecut. Inainte de Pasti, la nici unul dintre restaurante nu mai erau locuri libere pina la inceputul anului 2004.

Trei nunti, la acelasi restaurant, in aceeasi seara

Patronii de localuri s-au adaptat si ei numeroaselor solicitari. La cele mai multe dintre restaurante au fost construite tot felul de anexe si de terase, astfel incit la acelasi restaurant, in aceeasi seara, sa se poata desfasura doua-trei nunti. Pentru o nunta, tinerii sau familiile lor trebuie sa aiba la dispozitie cel putin citeva zeci de milioane de lei. La sfirsitul petrecerii insa, tinerii pot ramine cu un cistig care poate trece de 100 de milioane de lei, in functie de numarul si darnicia nuntasilor. Cel mai ieftin meniu la un restaurant costa 300.000 de lei pentru fiecare persoana, inchirirea unei formatii care sa asigure muzica ajunge la 10 milioane de lei, iar cea mai ieftina rochie de mireasa costa trei milioane. Pentru casatoria civila, taxa variaza intre 300.000 si 1.000.000 de lei. Cea mai mare taxa este perceputa pentru ceremoniile oficiate la Poarta Sarutului.

In minastirile din Gorj nu se mai oficiaza cununii religioase

Bisericile din Tirgu Jiu sint si ele foarte aglomerate. Perechile asteapta ore in sir pina cind le vine rindul sa primeasca binecuvintarea preotului. Protoieria din Tirgu Jiu are de citiva ani reguli foarte stricte privind perioadele cind se oficiaza casatorii.

„Nu se mai permite nici un fel de exceptie. Fiecare preot trebuie sa respecte perioadele din calendar, cind se pot oficia nunti. Indiferent de imprejurare, posturile sint respectate cu sfintenie“, a spus protopopul Vasile Vladoiu. Minastirile din judet au reguli foarte stricte in ceea ce priveste nuntile.

„In urma cu citiva ani s-a pus capat obiceiului de a se mai gazdui ceremonii pentru nunti si botezuri in minastiri. Solicitarile numeroase riscau sa transforme aceste lacasuri de reculegere in ceva nepotrivit. La minastiri vin oameni care au probleme mai serioase, mai grave“, a spus parintele Ioachim Pirvulescu, staretul Minastirii Lainici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS