14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateInca 13 societati si cinci „actiuni de aur“ vindute si gata cu privatizarea de „sud-vest“

Inca 13 societati si cinci „actiuni de aur“ vindute si gata cu privatizarea de „sud-vest“

APAPS SRS Oltenia, ca de fapt toate sucursalele regionale ale Autoritatii de Privatizare, a pastrat la anumite societati cite o singura actiune (care nu este tot una cu unu la suta din totalul actiunilor). Scopul pastrarii unei singure actiuni – care se cheama in limbajul de specialitate „actiunea de aur“ – a fost acela ca autoritatea de privatizare sa mai aiba un membru cu drept de vot in AGA, pentru a putea interveni in cazul deciziilor majore in perioada in care investitorul nu achitase integral contravaloarea actiunilor pe care le cistigase prin licitatie.

Acel drept de veto impiedica schimbarea obiectului de activitate sau vinzarea de active ale unei societati fara acordul APAPS pina cind nu era achitat intregul pachet de actiuni. In prezent, majoritatea acestora si-au achitat datoriile. La cinci societati insa, APAPS SRS Oltenia mai detine cite o „actiune de aur“. Acestea sint: Centrul de Calcul Tirgu Jiu, ARGUS SA Drobeta Turnu Severin, OLTIMPREX Slatina, CHIMENERG Craiova si SEMTEST Craiova.

La cererea tuturor societatilor din tara aflate in situatia celor din Oltenia, guvernul a emis Ordonanta nr.31/2003 prin care APAPS este mandatata sa incheie acte aditionale la contractele de vinzare – cumparare actiuni, pentru instrainarea actiunilor nominative de control dupa transferarea acesteia in actiune comuna.

Mai precis este vorba de curatarea portofoliului APAPS de acele „actiuni de aur“. O astfel de actiune are valoare nominala de 25 de mii de lei, dar nu poate fi cumparata decit de actionarii societatilor respective, in conditiile prevazute de OG 31/2003. O data cu acest ultim pas, se va incheia procesul de privatizare in judetele Gorj si Mehedinti. Este vorba de intreprinderile mici si mijlocii care au facut parte din portofoliul APAPS SRS Oltenia.

In Dolj, Olt si Vilcea mai sint privatizabile SICO SA (centrul de calcul) Craiova, COMAT SA Slatina, despre care directorul SRS Oltenia, Marin Nicoli, a spus ca ar fi mers mai bine si daca ar fi inchiriat spatii comerciale, SOFTEXPRES SA Rimnicu Vilcea si NUTRICORA Corabia, acestea fiind ultimele patru societati la care statul mai detine peste 50% din actiuni. In afara de acestea, mai exista doar opt societati in portofoliul SRS Oltenia, cu capital majoritar privat. Dupa ce si actiunile acestora vor fi vindute, APAPS SRS Oltenia va putea spune ca si-a finalizat misiunea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS