17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCirnatul si placinta intra in UE

Cirnatul si placinta intra in UE

Citeva firme producatoare de alimente din Ardeal au facut deja primele demersuri pentru a-si proteja marcile, formalitate necesara pentru ca tara noastra sa poata negocia produsele care intra pe piata unica europeana. Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP), in colaborare cu producatorii, a finalizat lista produselor traditionale pentru care se solicita recunoastere pe piata UE. Urmeaza ca lista sa fie transmisa catre Comisia Europeana, in a doua parte a anului 2003 si, in etapa a treia, se va trece la negocierea propriu-zisa cu UE pentru produsele traditionale. Romania va solicita astfel protejarea unor produse alimentare romanesti traditionale, prin inregistrarea acestora in conformitate cu reglementarile europene privind indicatiile geografice si denumirile de origine pentru produse agricole si alimentare. La capitolul produse de panificatie, pe lista intocmita de MAAP figureaza piinea de casa cu coaja batuta produsa de firme din Brasov, Carei, Alba, Salaj, cornul de Rupea si Dragasani, covrigii ardelenesti sau dobrogeni, colacul ardelenesc sau placinta cu varza de Alba. In ceea ce priveste produsele din lapte, lista este consistenta. Laptele Cedra, de Dorna, de Apuseni si Satu Mare, iaurtul de Apuseni si Satu Mare, casul de Oas si Satu Mare, brinza de Moeciu, Fagaras si Taga, cascavalul de Rucar si Bobilna, brinza telemea de Brasov (de bivolita) sau de Oas sint doar citeva care ar trebui sa-si gaseasca o identitate pe piata UE. La fel si diferitele sortimente de produse din carne, dintre care amintim doar salamul de Napoca sau Brasov, cirnatul de Cluj si Satu Mare, caltabosul de Feleac, babicul de Buzau, jambonul si pieptul de porc de Satu Mare sau toba de Transilvania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS