21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateO comisie a Prefecturii Mehedinti va monitoriza aplicarea Legii anticoruptie

O comisie a Prefecturii Mehedinti va monitoriza aplicarea Legii anticoruptie

• Cel putin 11 consilieri mehedinteni se afla in situatii de incompatibilitate • Prefectul Dan Trancota asteapta orice sesizare privind incalcarea legii • Directorul OJPC Mehedinti, Alin Nistoran, tentat sa renunte la functie

O comisie formata la nivelul Prefecturii Mehedinti va urmari, in perioada urmatoare, modul de aplicare a Legii anticoruptie la nivelul tuturor institutiilor din judet.

„In cadrul videoconferintei, ministrul administratiei publice a transmis ca vom primi instiintari suplimentare privind incompatibilitatile referitoare la prefect, subprefect, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene, primari, viceprimari, consilieri judeteni, consilieri locali si functionari publici. De asemenea, Prefectura Mehedinti va primi si machete privind monitorizarea aplicarii Legii anticoruptie, care vor viza fiecare categorie de persoane. Vom urmari aplicarea Legii anticoruptie in toate institutiile. Oamenii stiu ce au de facut si vom incepe un program de raportari saptaminale, cu ceea ce s-a facut in aceasta privinta“, a spus ieri Dan Trancota, prefectul judetului Mehedinti. Acesta a mai precizat ca toate situatiile de conflict de interese, incompatibilitati sau interdictii semnalate de presa vor fi verificate. Dan Trancota le solicita cetatenilor sa ii aduca la cunostinta toate cazurile de incalcare a Legii 161/2003: „Nu stiu ce se intimpla cu fiecare primar sau consilier din judet si de aceea invit cetatenii sa semnaleze incalcarea legii“.

„S-ar putea sa renunt la functia de director, dar s-ar putea sa ma razgindesc“

Din cei 34 de consilieri judeteni din Mehedinti, cel putin cinci se afla in situatie de incompatibilitate, deoarece conduc diferite institutii publice. Printre acestia se numara Alexandru Boruga, directorul Directiei Judetene de Agricultura si Alimentatie, Gabriel Preda, directorul Casei Judetene de Pensii, Stelica Ciobotea, directoarea Directiei Judetene de Sanatate Publica, Victor Rusu, directorul Bibliotecii Judetene, Teofil Joldos, director de societate comerciala. Intr-o situatie similara se afla si sase consilieri locali, dintr-un total de 25, respectiv Petre Ciobotea, care este si director la Drumuri Nationale Craiova, Marian Lacatusu, director la Directia Sanitar-Veterinara, Liviu Nicolicea, directorul unui post de radio, Maria Ciovica, directoarea Palatului Copiilor, Constantin Plavet, functionar la Directia Muncii, si Alin Nistoran, directorul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului.

Alin Nistoran ar putea renunta la functia de director, in favoarea celei de consilier local: „Inca nu sint decis, dar ma voi hotari in doua- trei zile. S-ar putea sa renunt la functia de director, dar, la fel de bine, s-ar putea sa ma razgindesc“. Parlamentarii mehedinteni nu sint in incompatibilitate. Deputatul PD, Mihai Stanisoara, singurul implicat in mai multe afaceri, a renuntat la acestea, in favoarea politicii.

Declaratiile de avere trebuie strinse de secretarii de primarii

Consilierii locali si consilierii judeteni nu pot detine la societatile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat sau la unitatile administrativ-teritoriale functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor ori alte functii de conducere.

De asemenea, ei nu pot avea calitatea de actionar sau asociat la societatile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat, daca acestea au incheiate la data intrarii in vigoare a prezentului titlu sau incheie contracte comerciale de prestari servicii, de executare de lucrari, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritatile administratiei publice locale din care fac parte alesii locali, cu institutiile sau regiile autonome de interes local aflate in subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judetean, respectiv cu societatile comerciale infiintate de consiliile locale sau consiliile judetene. Incompatibilitatea exista si in situatia in care sotul sau rudele de gradul I ale alesului local detin calitatea de actionar. Autoritatile judetene si locale trebuie sa mai aiba in vedere si depunerea declaratiilor de avere, de stringerea acestor documente fiind raspunzatori secretarii primariilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS