21.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate12.000 de hectare de teren agricol vor fi irigate in judetul Mehedinti

12.000 de hectare de teren agricol vor fi irigate in judetul Mehedinti

• Daca temperaturile medii se mentin intre 30 si 35 de grade, in urmatoarele 12 zile vor fi pornite sistemele de irigatii • SNIF mai are de recuperat 500 de milioane de lei, pentru irigatiile de anul trecut

Sistemul de irigatii din judetul Mehedinti este pregatit sa intre in functiune. La aceasta data a inceput etapa de punere sub tensiune a statiilor de pompare, in urma unui program comun, care se desfasoara intre Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF) Mehedinti si societatea ELECTRICA. Acest program va fi finalizat in termen de o saptamina. Cu toate acestea, sistemele de irigatii vor intra in functiune numai daca va exista un deficit de apa in sol, coroborat cu temperaturile mari care sint prognozate. „In prezent, rezerva de apa din sol, in judetul Mehedinti, in zonele in care exista sisteme de irigatii, este satisfacatoare. Din datele monitorizate, in sol exista aproximativ 60-70 de centimetri cubi de apa, ceea ce ne demonstreaza ca nu este inca nevoie de irigatii pentru dezvoltarea in bune conditii a culturilor.

Daca temperaturile medii zilnice, in urmatoarele zece zile, se vor incadra intre 30 si 35 de grade, peste 12 zile va fi nevoie de irigatii, in cazul culturilor de paioase“, a spus Cristian Pavel, directorul Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare Mehedinti.

Producatorii agricoli trebuie sa indeplineasca anumite conditii

Suprafata contractata, in acest an, pentru a fi irigata de catre SNIF Mehedinti este de 12.000 de hectare, din care, in prima etapa, s-au contractat 2.550 de hectare de paioase.

Pentru a beneficia de serviciile de irigatii, producatorii agricoli trebuie sa respecte anumite conditii. „Cei care nu si-au achitat restantele de anul trecut pentru serviciile prestate nu vor mai beneficia de irigatii in acest an. Cei care au incheiat deja contracte cu noi va trebui sa plateasca un avans de 30% din valoarea contractului, pentru a beneficia de irigarea culturilor

. De la asociatiile utilizatorilor de apa si de la alti producatori agricoli avem de recuperat aproximativ 500 de milioane de lei“, a precizat Cristian Pavel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS