14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateHaine noi, gata purtate

Haine noi, gata purtate

Mai este mai putin de o saptamina pina la cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, Invierea Domnului. Si cum traditiile trebuie respectate, fara a se tine cont daca omul are sau nu bani, Craiova este deja in fierbere. Magazinele, indiferent de profilul lor, sint pline de cumparatori sau doar de gura-casca.

Vremurile sint vitrege, iar veniturile romanilor de rind sint destul de modeste. De cele mai multe ori, abia ajung pentru achitarea facturilor la curent, gaze si apa. Asa ca nu toata lumea isi permite ca pentru Sarbatorile de Pasti sa isi cumpere articole noi de imbracaminte sau incaltaminte. Astfel ca si in primavara aceasta cea mai buna sursa ramine tirgul de vechituri de la Romanesti. Dar nici de aici nu se poate cumpara chiar orice la preturi de nimic. Comerciantii de „secanhenduri“ stiu si ei ce inseamna un sacou Armani, Versace sau o pereche de blugi Levis. „In oras costa milioane de lei, iar aici fac nazuri si daca le ceri 500.000 de lei“, comenteaza tigancile iesite peste granita.

Hainele noi- un lux pentru romanii de rind

Cu toate acestea, preturile se ajusteaza in functie de buzunar. Iar daca ai si un pic de noroc, gasesti articole noi aruncate de occidentali. Totul este sa ai rabdare sa rascolesti gramezile de textile si de incaltaminte.

„In magazine nici nu am curaj sa intru pentru ca mai mult imi fac singe rau. Am doua fete la liceu, pe care trebuie sa le incalt de Pasti. Daca ar fi sa le cumpar pantofi din oras, nici nu mi-ar ajunge un milion de lei. Asa ca incerc sa le gasesc ceva in tirg. Am vazut pantofi nou-nouti cu 200.000 de lei si imi mai ramin bani sa le cumpar si cite o bluza sau o fusta de fiecare“, a spus Ioan Petre.

Hainele cu eticheta nu mai sint de multa vreme la indemina oricui, iar majoritatea romanilor o recunosc fara urma de jena. „Da, cumpar haine de la tigani. Altfel as umbla in zdrente pe strada. De ce sa imi fie jena? Ca la asta ne-au condamnat cei care ne conduc?“, se intreba revoltata o batrina.

Ilinca Gavrilescu spune ca de cind isi cumpara haine din tirg este mai bine imbracata decit cea mai mare doamna cu bani din Craiova: „Am haine noi de Pasti, pe care le-am cumparat cu numai 300.000 de lei. In oras nu mai merg de mult. Pina si turcismele alea de plastic sint exagerat de scumpe. Nu merita.“

In tirgul de vechituri sint preturi pentru toti

Inca de la intrarea in tirgul de saptamina, din toate partile se aud strigatele comerciantilor care te indeamna sa treci pe la „standul“ lor sa le vezi marfa. Fiind Saptamina Mare si ca sa le mearga bine vinzarea, comerciantii sint intelegatori si cad la invoiala cu clientul. „Nu pot tine de pret, ca ramin cu marfa nevinduta. Si trebuie sa fac bani pentru ca sint multe de cumparat de Pasti“.

Comerciantii de haine second hand si-au facut aprovizionarea din timp, astfel incit in saptamina de dinaintea Pastelui sa aiba marfa cit mai multa si cit variata.

Desi se spune ca este bine sa porti haine noi, s-au cam dus timpurile cind toate cumparaturile se faceau din magazin. Acum, majoritatea romanilor cumpara ce arunca altii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS