14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurcanul Bismark n-a avut cautare pe piata, iar mieii asteptau cumparatori

Curcanul Bismark n-a avut cautare pe piata, iar mieii asteptau cumparatori

Gospodinele stau la coada sa comande colacii pentru Pasti

Severinenii au stat ieri la coada pentru a comanda colacii si cozonacii pentru masa de Pasti. Pentru ca e mult mai ieftin sa cumpere aceste produse gata preparate, gospodinele prefera, de citiva ani, sa stea la rind citeva ore pentru a avea masa plina cu bunatati in zilele de sarbatoare. Pretul unui colac este de aproximativ 3.000 de lei, iar o familie comanda aproximativ 20 de bucati. Patronii de brutarii sint multumiti in aceasta perioada. „Vindem cam 10.000 de colaci de Pasti, pentru ca se comanda cel putin 20 de bucati, de fiecare familie. Cei care au comandat acum trebuie sa mai stea o data la coada, la sfirsitul saptaminii, pentru a-si ridica produsele“, a spus Rodica Marinescu, administratoarea unei brutarii din Drobeta Turnu Severin. (F.L.)

Romii din Scoarta si-au luat tensiunea gratuit

Citeva zeci de familii de romi din comuna Scoarta- Gorj au fost examinate gratuit de o echipa de cadre medicale de la Dispensarul TBC din Tirgu Jiu. Aproximativ 90 de romi si-au luat tensiunea si au primit sfaturi in ceea ce priveste modalitatile prin care se poate depista la timp tuberculoza. Medicii au declarat ca nu se inregistreaza o incidenta crescuta a TBC-ului in rindul acestei etnii, astfel de actiuni desfasurindu-se periodic. Ultimii examinati au fost pacientii de la Spitalul de boli neuropsihice de la Turceni. Anul trecut, in judetul Gorj, 574 de persoane au fost depistate ca suferind de TBC, iar in primele trei luni ale acestui an- 125. (E.M.)

Persoanele cu handicap au gratuitate la transportul urban

Adultii si copiii cu handicap din Tirgu Jiu vor beneficia de gratuitate la transportul in comun.Acestia vor calatori gratis cu autobuzele si troleibuzele societatii TRANSLOC, de aceeasi facilitate beneficiind si asistentii personali ai persoanelor cu handicap. Sumele necesare pentru contravaloarea biletelor si abonamentelor vor fi suportate din bugetul local al municipiului Tirgu Jiu. (C.C.)

„Icoana, lumina sufletului“

La Galeriile „Cromatic“ ale Centrului Creatiei Populare Dolj ieri, a avut loc vernisajul expozitiei de pictura „Icoana, lumina sufletului“. Pe simeze s-au expus lucrari valoroase ale elevilor din clasa profesoarei Cristina Oprea, de la Sectia pictura a Scolii de Arta „Cornetti“ din Craiova. Dintre acestia s-au remarcat: Doina Maria Andritoiu, Daniela Cretan, Raluca Durla, Simona Enache, Nicoleta Ghejan, Gheorghe Mitroi, Cristina Negreanu, Lidia Clarissa Nicolae, Madalina Patrascu, Elena Vitu, Liviu Voica si Madalina Mimi Voica.

Personalitatile culturale din Olteneia au apreciat harul cu care au fost pictate icoanele datatoare de lumina si speranta. (C.I.)

Calendarul miscarii personalului didactic

Inspectorul general adjunct al ISJ Dolj, Monalisa Galeteanu – presedinta comisiei de mobilitate a pesonalului didactic, spune ca lista posturilor vacante pentru pretransferari si restringeri de activitate se va afisa pe 25 aprilie, la sediul inspectoratului. In ceea ce priveste posturile vacante/rezervate pentru concursul unic din 16 iulie, acestea vor fi afisate pina pe 15 iunie. Inregistrarea cererilor candidatilor se va face intre 19 iunie si 3 iulie, iar inregistrarea si solutionarea cererilor de concediu fara plata se fac pina pe 30 august. Listele cu posturile, catedrele vacante/rezervate vor fi reactualizate pina pe 3 septembrie. Repartizarea computerizata pe posturi a cadrelor didactice participante la concursul national unic (de titularizare – n.r.) , care au obtinut minimum media cinci, are loc intre 3 si 10 septembrie. Pentru a fi titular pe post, cadrul didactic trebuie sa obtina la concurs minimum media sapte, iar pentru a avea dreptul la suplinire sa nu aiba medie mai mica de cinci. Titularizarea pe o catedra poate fi obtinuta doar daca este viabila pe patru ani. (C.I.)

„Prima de Pasti“ pentru nevoiasi

545 de persoane aflate in Caminul de batrini din Craiova si in Centrul de integrare prin terapie ocupationala de la Corlate vor primi inainte de Pasti ajutoare din partea Guvernului Romaniei. Autoritatile doljene au primit deja din partea Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat ajutoare constind in alimente, produse parafarmaceutice, lenjerie si medicamente, pe care le vor distribui catre beneficiari. (F.E.)

La mai putin de o saptamina pina la sarbatoarea Pastelui, craiovenii nu se grabesc sa cumpere nici miel, nici curcan. Nu neaparat pentru ca ar fi scumpe foc, ci pentru ca, obisnuiti cu ieftinirile din ultimele zile, cumparatorii asteapta… preturi mai bune! Luni, in piata din Craiovita Noua si in cea din Valea Rosie nu se gaseau miei de vinzare, desi platformele de sacrificare erau gata amenajate si isi asteptau „clientii“. Numai in punctul de sacrificare din piata Chiriac a curs singele a citorva miei proasat cumparati. Desi autoritatile locale presimt ca va fi o „criza de miei“, dat fiind oferta anemica de pina acum, oamenii inca nu se grabesc sa se aprovizioneze de Pasti. Ei mai spera ca vor putea cumpara carne la preturi tip „chilipir“, mult sub pretul pietei, stabilit deja de vinzatori in jurul valorii de 55-60.000 de lei pe kilogram, in viu. Comerciantii au scos la vinzare si carcase de miel, in hale pretul variind intre 90 si o suta de mii de lei pe kilogramul de carne de miel.

In piete si tirguri, potentialii cumparatori doar cintareau din ochi inaripatele aduse la vinzare si negociau, asa, de antrenament, pretul. „E a treia oara de cind vin cu ei in tirg sa ii vind si degeaba! Oamenii vin, intreaba de preturi si pleaca“, spunea Ecaterina Diaconu, stapina unui curcan si a unei curci.

Curcanii Bismark – egali in pret cu mieii

Ca si cind toti proprietarii de curcani ar fi fost in pana de inspiratie, toate inaripatele cu mot de pe piata se numeau Bismark! Exceptie facea oratania lui nea Marin Voicu, din Celaru, purtata pe brate de stapin si laudata „promotional“: „Are opt kile, dom’ne, ia-l ca il dau ieftin: 400.000! Nu-l cheama Bismark, ca pa toti, p’asta il cheama Curcan!“

Si ca sa aiba de unde alege orice cumparator, fie el oricit de pretentios, in piata era o adevarata „ograda“ de pasari de unde sa iti alegi dupa gust si dupa buget. Mieii insa erau cam „raruti“ – dupa cum spunea un intreprinzator care aprecia ca «vinzarea potolita» din prima zi anunta «batalie» mare pina la sfirsitul saptaminii. „Am 15 bucati aici si nu am vindut decit trei. O fi mai bine de miine incolo, desi ma cam indoiesc. E cam criza de miei, ca au tot umblat particularii prin comune sa cumpere pentru arabi, pentru turci…“, spunea Ion Stanica, din Galicea Mare. Vinzatorii spera ca, pina simbata, comertul cu animale sa se invioreze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS