19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMaximum 108 naşteri pe lună la Maternitatea din Tirgu Jiu

Maximum 108 naşteri pe lună la Maternitatea din Tirgu Jiu

Distribuirea fondurilor catre sectiile spitalelor din Gorj a afectat si maternitatile. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Gorj a calculat ca, in medie, pentru un bebelus se cheltuiesc 480.000 de lei. Medicii spun ca suma a fost estimata corect, dar nu la fel de corect a fost estimat numarul de nasteri.

La Maternitatea din Tirgu Jiu, criteriile CJAS impun ca in fiecare luna sa fie nascuti maximum 108 copii si, in functie de acest lucru, sa se aloce bugetul. In realitate, numarul nasterilor este aproape dublu.

„Este foarte greu sa estimam cite nasteri au loc lunar, dar din experienta stim ca niciodata la noi nu au fost mai putin de 170, ajungindu-se in anumite luni chiar la 200. Numarul real al nasterilor este departe de cel estimat de CJAS, mai ales ca la noi vin femei din tot judetul. Nu le putem trimite acasa pentru ca am depasit planul la nasteri, dar vom ramine fara bani. Din fondul alocat sectiei noastre, abia ne ajung banii de salarii“, a spus Camelia Roman-Barbuti, sefa Sectiei de nou-nascuti.

Mamele aduc de acasa lapte praf, medicamente si fese

Toate sectiile de nou-nascuti din judet duc lipsa de diferite materiale sanitare sau medicamente. La Spitalul din Tirgu Jiu nu s-a primit nici macar o cutie cu lapte praf de la inceputul anului, desi bebelusii au nevoie de aproximativ zece cutii pe luna.

„Mamele cumpara laptele praf pentru ca noi nu avem de unde sa le dam“, au spus medicii.

La Sectia de nou-nascuti a Spitalului din Motru femeile aduc de acasa materiale sanitare sau solutie de rivanol. Medicii se pling ca lipsurile cu care se confrunta sint cauzate si de licitatiile electronice, la care unii furnizori nu

s-au mai inscris, astfel ca nu pot fi onorate comenzile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS