13.4 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii de la Spitalul Judetean Slatina isi cumpara singuri medicamentele

Bolnavii de la Spitalul Judetean Slatina isi cumpara singuri medicamentele

Pacientii internati la Spitalul Judetean Slatina isi cumpara singuri medicamentele din cauza crizei cu care se confrunta unitatile sanitare.

Marian Sirbu, de 61 de ani, din comuna Brebeni, suferind de inima, a plecat miercuri acasa, desi se dusese la spital cu intentia de a se interna: „Doctorul m-a consultat si mi-a zis ca trebuie sa ma internez citeva zile. Cind am auzit ca va trebui sa-mi cumpar eu medicamentele, am zis ca mai bine ma intorc acasa, sa mor in liniste. Pai, la ce am mai platit CAS atita timp, ca sa ma ingrijesc tot eu!?… Eu vin aici sa ma fac bine, nu sa ma imbolnavesc mai rau! De unde atitia bani?“.

Criza de medicamente s-a soldat deja cu un mort

Ion Mitrache, de 47 de ani, din comuna Maruntei, a fost internat in Sectia arsi a Spitalului Judesean pe 13 februarie cu arsuri de gradul IV pe aproape 50% din suprafata corpului. Medicii de la Sectia reanimare, unde a fost transferat ulterior, au reusit sa-l tina in viata doar o luna, insa, din cauza lipsei de albumina, barbatul a decedat. Problema crizei de albumina nu a fost rezolvata nici in prezent, desi la Sectia arsi sint internate doua persoane a caror viata depinde de acest medicament.

Directorul adjunct al spitalului slatinean, dr. Sorin Lesnic, a spus ca intreaga situatie este cauzata de faptul ca principalii producatori si furnizori de medicamente din tara nu mai au voie sa fabrice anumite medicamente.

„Spitalul consuma lunar medicamente in valoare de 3,5 miliarde de lei. In prezent, noi avem in magazie medicamente in valoare de 5,5 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca pina in luna mai inclusiv nu ar trebui sa avem probleme. Ceea ce este insa grav e faptul ca ne lipsesc medicamentele de baza. Pentru bolnavii cardiaci nu mai avem nici Digoxin. Acest medicament nu mai exista nici macar in farmacii… De albumina nu mai vorbesc deoarece am inteles ca este o criza la nivel national“.

Conducerea spitalului slatinean incearca sa faca fata crizei actuale prin inlocuirea medicamentelor de baza cu altele, desi acestea din urma nu au toate proprietatile celor recomandate initial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS