22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024

Stiri pe scurt

Preturile au crescut de 2.058 de ori fata de 1990

Rata inflatiei este in crestere in judetul Mehedinti. Luna trecuta, inflatia determinata pe baza cresterii preturilor de consum al populatiei a inregistrat o majorare de 0,8%, fata de februarie. Pe primul trimestru al anului in curs, rata inflatiei in judetul Mehedinti a crescut cu 2,1 procente. Cele mai mari cresteri ale preturilor s-au inregistrat la servicii postale – 21%, cartofi – 17%, fructe proaspete – 12% si produse de panificatie – 6,8%, a precizat Gheorghe Fota, directorul Directiei Judetene de Statistica Mehedinti. El a mai spus ca fata de luna martie 2002, cresterea medie a preturilor a fost de 16,3%, iar fata de anul 1990, preturile au crescut in medie de 2.058 de ori.

Doar doi someri din Olt au curajul sa inceapa o afacere proprie

Oltul ocupa locul sase pe tara in ceea ce priveste somajul, cu o rata de 11,1% la inceputul acestei luni. Conform directoarei Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt, Maria Puscas, doar doi someri s-au interesat pina acum de facilitatile care se acorda pentru contractarea unui imprumut din fondul de somaj prin BCR. „Sint peste 23.000 de someri in judet si numai doi dintre ei au luat credite cu dobinda subventionata din fondul de somaj prin intermediul nostru si al BCR“. Cei doi isi vor deschide cite o firma de taximetrie. Ei sustin ca toate persoanele pe care le vor angaja vor proveni din rindul fostilor tovarasi de soarta.

Peste 600 de hectare din Mehedinti-inundate

Peste 600 de hectare de culturi agricole, patru gospodarii, 12 anexe gospodaresti si doua drumuri comunale au fost inundate in Mehedinti, in urma precipitatiilor cazute in ultimele zile. Bilantul a fost facut marti de catre reprezentantii Comisiei de aparare impotriva dezastrelor. Potrivit subprefectului Constantin Bulica, o evaluare corecta a gradului de afectare a culturilor agricole va putea fi facuta peste citeva saptamini, in conditiile in care nu va mai ploua. Directorul Directiei Judetene pentru Agricultura si Alimentatie Mehedinti, Alexandru Boruga, a spus ca producatorii agricoli va trebui sa inlature excesul de umiditate din sol, pentru a limita proportiile pagubelor. Cantitatile de precipitatii in judetul Mehedinti s-au situat intre 92 de litri pe metrul patrat la Sisesti si 67 de litri pe metrul patrat la Strehaia.

CNLO va plati miliarde de lei pentru un centru de perfectionare

Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO) a achizitionat de la Protoieria Tirgu Jiu un imobil situat in cartierul Debarcader, pe care urmeaza sa-l transforme in centru de perfectionare profesionala. Desi conducerea CNLO nu a comunicat suma cu care a fost achizitionat, se pare ca pentru imobilul aflat in constructie s-au platit intre patru si cinci miliarde de lei. Dupa ce va fi finalizata, constructia va fi transformata in centru de perfectionare pentru cei 17.000 de mineri care au ramas in CNLO.

Scoala „Gheorghe Bibescu“ implineste doua decenii de existenta

Scoala cu clasele I-VIII nr. 36 „Gheorghe Bibescu“ din Craiova aniverseaza astazi, 20 de ani de existenta si sase ani de la primirea numelui. La sediul unitatii de invatamint sarbatorite au avut loc o serie de manifestari dedicate evenimentului, pe parcursul a doua zile, din care nu au lipsit concursuri sportive, de perspicacitate, sesiunea de referate si comunicari ale elevilor, pe arii curriculare, precum si un program cultural-artistic. Festivitatea a culminat cu dezvelirea bustului lui Gheorghe Bibescu, patronul spiritual al unitatii scolare.

109.000 de hectare au fost arate

Procentul araturilor de primavara in judetul Mehedinti se situeaza la aproximativ 89 din totalul de 122.476 de hectare de teren arabil. Potrivit directorului Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) Mehedinti, Alexandru Boruga, pina in prezent s-a arat o suprafata de 109.000 de hectare. La inceputul acestei saptamini, o noua transa de ingrasaminte chimice de la Turnu Magurele a ajuns in Mehedinti si a fost distribuita catre producatorii agricoli.

Mai putini bani pentru minorii nevazatori

Peste 200 de copii nevazatori din Dolj, cu handicap de gradele I si II, au ramas fara indemnizatia sociala in valoare de 1,4 milioane, respectiv 703.500 de lei. Suma era platita de Asociatiile de nevazatori, cu fonduri de la fostul Secretariat de Stat pentru Persoanele cu Handicap. In urma reorganizarii secretariatului, s-a hotarit suprimarea acestei indemnizatii, mii de copii nevazatori de la nivelul intregii tari raminind fara acest ajutor.

Accident de autocamion, tractor si bicicleta la Babiciu-Olt

Un accident in lant soldat cu ranirea unei persoane s-a produs pe raza comunei Babiciu-Olt, marti, 15 aprilie, in jurul orei 12.45. Adrian C., de 38 ani, din Caracal, se afla la volanul autocamionului marca Roman, cu numarul de inmatriculare OT-03-YMP, care tracta un tractor U 650, care avea, la rindul lui, in spate doua remorci. Cind soferul a redus viteza de deplasare, remorcile au impins tractorul spre autocamion, iar acesta s-a rasturnat in afara partii carosabile. In cadere, tractorul l-a acrosat pe biciclistul T.M., de 56 ani, care se deplasa in aceeasi directie de mers. Din accident a rezultat ranirea biciclistului, care a fost internat la Spitalul Caracal cu diagnosticul traumatism bazin, traumatism gamba dreapta, plagi excoriate gamba dreapta.

Amenzi de doua miliarde de lei neplatite

Directia de Impozite si Taxe Locale din Tirgu Jiu are de incasat doua miliarde de lei de la tirgujienii care nu si-au platit diferite amenzi. Cei mai multi dintre restantieri nu mai pot fi gasiti de incasatori, unii avind amenzi care cumuleaza zeci de milioane de lei. Campioni se pare ca sint taximetristii, care au lucrat fara acte sau nu mai pot fi gasiti la domiciliul declarat. „Avem mari probleme in a-i gasi pe unii dintre acesti oameni pentru ca, in multe dintre cazuri, au plecat din judet sau chiar din tara. Am mai incercat sa recuperam din debite acolo unde i-am gasit, punind sechestru pe diferite bunuri: automobile, televizoare, telefoane“, a spus Mariana Budulan, directoarea Directiei de Impozite si Taxe Locale.

„Piratii“ din Licurici transportau piinea in portbagaj

Brutaria PIRATII din comuna gorjeana Licurici folosea pentru transportul piinii o masina neautorizata si neigienizata. In timp ce se deplasa ieri in judet, o echipa de inspectori ai Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului a descoperit transportul ilegal de piine, dupa o urmarire ca in filme. Piinea si alte produse de panificatie erau asezate in portbagaj, pe bancheta din spate si pe jos, intre scaune. Soferul masinii, Emil Pirjol, a prezentat inspectorilor un aviz de insotire a marfii vechi de doua zile. Brutaria PIRATII risca o amenda de 30.000.000 de lei.

Au sustras indicatoare rutiere ca sa-si faca galeti

Politistii din comuna Malovat, Mehedinti, au identificat autorii furtului a cinci indicatoare rutiere. Remus Georgescu impreuna cu un minor de 15 ani au sustras indicatoarele, in perioada decembrie 2002 – ianuarie 2003, de pe Drumul National 67, din zona Dealului Colibasi. Cei doi mehedinteni le-au declarat politistilor ca au sustras indicatoarele pentru a confectiona galeti. Acestora li s-a intocmit dosar penal, iar prejudiciul a fost recuperat in proportie de 50%. Politistii mehedinteni continua cercetarile, pentru stabilirea intregii activitati infractionale a autorilor.

Incaltaminte chinezeasca neetichetata

Majoritatea comerciantilor ambulanti de incaltaminte din Gorj vind produse chinezesti neetichetate. Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Gorj a controlat 12 comercianti din judet si a constatat ca acestia isi vind marfa la tonete, aprovizionarea fiind facuta din angrourile din Capitala: SC Qiang Qiang International SRL si SC Huan Heng SRL. Pentru nerespectarea prevederilor legale la comercializarea incaltamintei au fost aplicate amenzi in valoare de 35 de milioane de lei, fiind retrasa de la comercializare marfa de 92 de milioane de lei.

Ajutoare umanitare la vinzare

Lucica T., de 39 de ani, din comuna Coteana-Olt, este urmarita penal din 15 aprilie, pentru savirsirea infractiunii de nerespectare a dispozitiilor privind operatiile de import si export. In calitate de administratoare a Fundatiei „Don Corado Fioravantti“, aceasta a introdus anul trecut in tara mai multe transporturi cu bunuri sub forma de ajutoare umanitare, acestea fiind scutite de plata taxelor vamale. Ulterior, femeia a vindut o mare parte din aceste bunuri, sustragindu-se astfel de la plata taxelor vamale in valoare de 15 milioane de lei.

Au abandonat in flacari masina pe care o furasera

Autori necunoscuti au furat marti noapte, din parcarea Hotelului Gorj, o masina apartinind firmei MULTINATIONAL SRL din Ocna Mures, dupa care au adandonat-o in timp ce aceasta ardea. Pentru ca nu aveau cheie, hotii au legat firele de la contact, insa nu au reusit sa ajunga decit pina la soseaua de centura intrucit improvizatia a cedat si s-a produs un scurtcircuit. Flacarile au distrus in intregime masina, pompierii nemaiputind salva nimic. La nivelul IJP Gorj s-a constituit o echipa speciala, in vederea prinderii autorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS