13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 400 de firme din Gorj nu desfasoara nici un fel de activitate

Peste 400 de firme din Gorj nu desfasoara nici un fel de activitate

• Societatile care activeaza in minerit, in frunte cu CNLO, au cele mai mari datorii la bugetul de stat • Fabrica de Tigarete din Tirgu Jiu, unde se inregistreaza unele dintre cele mai mari salarii din judet, datoreaza bugetului de stat peste 100 de miliarde de lei • Numai 35% dintre gorjeni si-au depus declaratiile pe venitul global

Firmele din judetul Gorj nu se grabesc sa isi depuna declaratiile privind obligatiile de plata la bugetul de stat. Din cele 9.580 de societati care erau obligate sa depuna astfel de declaratii, numai 4.833 s-au conformat legislatiei in vigoare. Din cauza datoriilor mari pe care le inregistreaza catre stat, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Gorj a initiat un program de monitorizare a 279 de societati debitoare. In topul rau-platnicilor se situeaza Compania Nationala a Lignitului Oltenia, cu peste 4.266 de miliarde de lei, urmata de mai multe societati de prestari servicii pentru sectorul minier: UREX si TPSUT Rovinari, GRIMEX si Uzina de Reparatii Tirgu Jiu, respectiv TPSUT si UR Motru. In topul primilor zece datornici se regaseste si Societatea Nationala Tutunul Romanesc- Fabrica de Tigarete Tirgu Jiu, cu peste 100 de miliarde de lei. De asemenea, CNLO mai inregistreaza o datorie la asigurarile de sanatate de 1.600 de miliarde de lei.

Sute de firme fara activitate

La sfirsitul anului trecut, peste 7.500 de agenti economici aveau obligatia sa depuna situatii financiare legate de incheierea anului fiscal sau declaratii de lipsa de activitate. Mai mult de 1.200 dintre firmele obligate sa isi prezinte documentele la DGFP nu au facut acest lucru. Pentru nedepunerea situatiilor financiare anuale, amenda maxima este de 50.000.000 de lei, iar pentru nedepunerea declaratiei pentru lipsa de activitate, o societate poate primi o amenda intre unu si doua milioane de lei. La DGFP Gorj sint inregistrate 410 societati care nu desfasoara nici un fel de activitate. Referitor la impozitul pe venitul global, la nivelul judetului Gorj, din cele 40.491 de persoane fizice obligate sa depuna declaratii de venit global, numai 14.172 s-au prezentat cu documentele respective la organele fiscale de care apartin. Pentru cei care vor intirzia mai mult de 60 de zile sa isi depuna declaratiile de venit, se va aplica o sanctiune de 50% din impozitul sau taxa datorata ori stabilita din oficiu de catre DGFP. Directorul general al DGFP Gorj, Dumitru Udroiu, a spus ca, desi din acest an declaratiile de venit se trimit prin posta, peste 15% dintre contribuabili nu se prezinta sa isi ridice corespondenta, declaratiile fiind returnate necompletate la organele fiscale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS