14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExternari fortate la Sectia ortopedie din Spitalul Judetean Tirgu Jiu

Externari fortate la Sectia ortopedie din Spitalul Judetean Tirgu Jiu

Sistemul sanitar din Gorj a inceput sa se clatine, lipsa banilor determinind conducerile mai multor sectii sa isi trimita bolnavii acasa. La Sectia ortopedie a Spitalului Judetean Tirgu Jiu au fost trimisi acasa 20 de pacienti. Cadrele medicale au declarat ca o parte dintre bolnavi nu ar fi trebuit sa fie externati, afectiunile de care sufereau necesitind tratamentul in spital.

In mai multe sectii din Spitalul Judeten Tirgu Jiu s-a luat acum o luna hotarirea ca pacientii sa isi aduca medicamentele si materialele sanitare de acasa. In plus, greutatile cu care se confrunta farmacistii care nu isi primesc banii pentru eliberarea de medicamente compensate sau gratuite au contribuit la adincirea crizei. In prezent, la Tirgu Jiu exista putine farmacii care elibereaza medicamente compensate. Chiar daca fac rost de pastile, unii bolnavi nu vor mai avea parte de spital, chiar daca isi achita contributiile la asigurarile sociale.

Primii pacienti care au de suferit sint cei de la Sectia ortopedie a Spitalului Judetean, singura din judet, la Motru existind o sectie, dar de capacitate redusa. Cazurile grave sint trimise insa tot la Tirgu Jiu.

Bolnavii care ramin in spital trebuie sa aduca de acasa fesele

Fondurile repartizate Sectiei de ortopedie au fost epuizate practic inainte de a fi primite, lucru care ar putea pune in pericol acordarea salariilor.

„Este o criza fara precedent. Ii punem sa aduca de acasa fesele, le cumpara de la farmacie si vin cu ele la noi. Pentru o fractura simpla de antebrat este nevoie de fese in valoare de 60.000 de lei. De o luna ne zbatem, din cauza lipsei fondurilor. Cind am vazut ce bani avem luna asta, ne-am dat seama ca am depasit de mult fondul repartizat. In plus, ni s-a dat o suma medie pentru 107 pacienti internati pe luna, la o durata medie a spitalizarii de noua-trei zile pe caz. Am externat tot ce s-a putut. Nu toti erau de externat. Nu toate sectiile au depasit fondurile repartizate, insa la noi este pusa in pericol chiar acordarea salariilor. Nu stiu de unde am putea sa facem rost de bani. Casa de Asigurari de Sanatate ar trebui sa stie asta“, a declarat Ion Dinca, medic ortoped. La Sectia ortopedie, ziua de cazare costa 750.000 de lei, iar pentru un salon cu noua paturi aceasta ajunge la 200 de dolari, la fel ca la un hotel de patru stele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS