15.5 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBanii pentru medicamente compensate existau, dar au fost blocati

Banii pentru medicamente compensate existau, dar au fost blocati

„Exista o criza majora in sanatatea romaneasca, fara egal in ultimii 13 ani, care este in discordanta fata de mediul general al societatii, care pare ca incepe sa se stabilizeze“, a spus simbata, la Drobeta Turnu Severin, Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Mircea Cinteza a subliniat ca, pentru situatia existenta, singura explicatie este aceea ca exista un viciu de administrare in interiorul sistemului: „Oamenii ies in strada pentru ca nu se gasesc medicamente gratuite sau compensate, in spitale nu exista anestezice si pacientii aduc de acasa perfuzoare, fesi, alimente. Sintem intr-o criza nedemna de un stat european. Pentru toate acestea, este o singura explicatie, aceea ca exista un viciu de administrare in interiorul sistemului. Faptul ca presedintele CNAS, la presiunile oamenilor, a anuntat ca va debloca 2.000 de miliarde de lei pentru medicamente compensate arata ca acesti bani existau si au fost blocati. Este compatibil cu un administrator, in numele oamenilor bolnavi, faptul ca ministrul de finante a declarat public ca el nu da semnatura pe folosirea banilor din sanatate, pentru ca stie ca sint nereguli in folosirea lor?! Justifica acest lucru vietile care s-au stins in aceste luni?! Cu cinism, bolnavii sint informati ca pot intrerupe tratamentul pentru citeva saptamini pina se rezolva criza“, a spus Mircea Cinteza.

„Medicii sint asimilati ca intreprinderi mici si mijlocii“

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania a spus ca si in acest moment de criza exista un excedent de 600-800 de miliarde de lei in sanatate, bani colectati in primele luni, dar care nu se regasesc in sistemul sanitar. Cinteza a criticat si actul normativ adoptat recent de guvern, privind obligativitatea taxei radio-tv.

Dindu-i exemplu pe medici, el a precizat ca aceasta categorie de persoane nu poate fi obligata sa plateasca taxa pentru radio sau pentru televiziune, doar pentru ca se presupune ca acestia ar detine aparate de receptie in cabinete. „Medicii nu sint asimilati de aceasta data ca persoane fizice, ci ca intreprinderi mici si mijlocii si trebuie sa plateasca lunar citeva sute de mii de lei pentru aceasta taxa. Este o taxa care jecmaneste oamenii, fara sa ofere nimic“, a spus Mircea Cinteza. El le-a solicitat colegilor din Mehedinti sa stringa semnaturi impotriva acestei obligativitati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS