13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024

Jurnal de razboi

La Bagdad au fost reluate bombardamentele, dupa o noapte relativ calma

Bombardamentele au incetat la Bagdad in noaptea de duminica spre luni, fiind reluate abia in cursul diminetii. In zona de est a orasului au putut fi auzite exploziile a cel putin zece bombe, urmate de tiruri de artilerie grea, venite din partea antiaerienei irakiene.

In ciuda calmului relativ din ultimele 12 ore, irakienii sustin ca au provocat sute de victime in rindul americanilor. Oficialii de la Bagdad sustin ca incercarea acestora de a patrunde in capitala si de a prelua controlul asupra aeroportului au esuat. In schimb, americanii afirma ca au inconjurat capitala irakiana si au preluat controlul asupra strazilor care intra si ies din oras.

Nordul Irakului – atacat din nou

Fortele aliate au continuat si in acest sfirsit de saptamina atacurile aeriene asupra nordului Irakului, a anuntat postul de televiziune EuroNews.

Luptatorii kurzi, „Peschmerga“, au anuntat ca au preluat controlul asupra orasului Ain Sifni. Avioanele de atac americane au bombardat si locatii din Erbil, Mossul si Kirkuk.

Potrivit postului de televiziune, trupele americane si aliatii lor kurzi continua inaintarea spre Mossul.

Ministerul irakian al informatiilor a comunicat ca au fost folosite si bombe de fragmentatie. Aceste informatii nu au fost insa confirmate.

In Kirkuk si Mosul exista cel de-al doilea zacamint de petrol din Irak, din acest motiv aceasta regiune avind o mare importanta din punct de vedere strategic. In timpul politicii de arabizare a regiunii, de aici au fost alungati zeci de mii de kurzi. Acestia spera ca dupa razboi regiunea sa revina sub controlul lor.

Tancurile americane au ocupat trei dintre palatele lui Saddam

Tupele americane au ocupat trei palate prezidentiale din Bagdad, printre care si palatul principal al lui Saddam Hussein, din centrul capitalei, a anuntat luni un responsabil militar american.

Potrivit colonelului Peter Bayer, responsabil cu operatiunile celei de-a treia divizii de infanterie, fortele americane au securizat principalul palat prezidential, un alt palat din centrul orasului, precum si un al treilea, in apropierea Aeroportului International Saddam din sud-estul Bagdadului.

Cele doua palate din centru au fost preluate de a doua brigada a diviziei, insotita de tancuri si vehicule blindate. Responsabilul militar american a precizat ca trupele au fost intimpinate cu focuri de arme usoare si rachete RPG.

Cel de-al treilea palat, din apropierea aeroportului, a fost ocupat de prima brigada a diviziei de infanterie, care nu a intimpinat nici un fel de rezistenta.

Survol al avioanelor coalitiei deasupra Bagdadului

Avioanele coalitiei americano-britanice survolau ieri dupa- amiaza Bagdadul, in urma asaltului violent efectuat de trupele terestre asupra complexului prezidential al lui Saddam Hussein din centrul capitalei.

Aparatele coalitiei au fost intimpinate de tiruri ale apararii antiaeriene irakiene. Intre timp, trupele americane si cele irakiene continua schimburile de focuri in zone din centrul Bagdadului si intr-un cartier rezidential al capitalei.

Cu putin timp inainte de inceperea raidurilor aeriene, centrul de operatiuni tactice al Diviziei a 3-a de infanterie a fost lovit de o racheta irakiana.

Potrivit CNN, cel putin sase militari americani au fost raniti si intre patru si sase sint dati disparuti. Alti doi puscasi marini americani au fost ucisi in timpul luptelor pentru ocuparea podurilor din capitala irakiana.

Avioanele britanice vor asigura securitatea convoaielor de transport din Irak

Trupele militare britanice au pus la punct o noua tactica pentru a proteja convoaiele care transporta trupe si diferite materiale de eventualele atacuri teroriste sau de ambuscade. Este vorba de asa-numita „acoperire aeriana“.

Aceasta tactica a mai fost folosita si in Irlanda de Nord, pentru a-i stopa pe teroristii formatiunii IRA. Vehiculele suspecte, potential periculoase sint oprite si apoi perchezitionate, iar, daca este cazul, lasate sa plece. Aceasta tactica a fost adoptata de trupele britanice dupa ce, in cursul saptaminii trecute, in urma unor atentate sinucigase mai multi soldati ai trupelor fortelor aliate au fost ucisi.

Americanii construiesc un aeroport in desert

Trupele americane au inceput constructia intr-o zona neprecizata din partea sud-estica a Irakului a unui aeroport,a anuntat postul de televiziune EuroNews. De aici va fi lansat un pod aerian pentru transportul de trupe si de echipamente necesare diferitelor compartimente implicate pe fronturile din Irak. Divizia 101 pune la punct intr-un timp record un aeroport capabil sa primeasca pina la 150 de aparate, inclusiv faimoasele elicoptere Apache. Baza va deveni operativa in citeva zile. Primii sositi au fost soldatii Batalionului noua ai diviziei 101, care, o data stabilit locul ideal pentru constructie, au avut nevoie de doar 26 de ore pentru a sosi din Kuweit si a incepe constructia unei moderne baze militare.

Puscasii marini americani au intrat in Bagdad

Puscasii marini americani au intrat ieri in Bagdad, prin sud-estul orasului, in incercarea de a izola regimul lui Saddam Hussein. Potrivit generalului John Kelly, din cadrul Diviziei 1 a Marinei, trupele americane au traversat riul Diyala, aflat la est de Bagdad, in ciuda tentativei fortelor irakiene de a le stopa inaintarea aruncind in aer doua poduri.

„Sintem in Bagdad si intentionam sa raminem aici“, a subliniat generalul, fara a preciza numarul infanteristilor americani care au intrat in capitala irakiana si punctul pina la care au avansat in interiorul acesteia. Confruntarile dintre marinarii americani si trupele irakiene au continuat ieri, in centrul orasului, in complexul prezidential al lui Saddam Hussein.

Irakienii au aruncat in aer doua poduri

Militarii irakieni au aruncat in aer doua poduri la Bagdad, pentru a incetini inaintarea trupelor americane in capitala.

„Cele doua poduri peste riul Diyala din estul Bagdadului sint distruse, insa nu complet inutilizabile“, a anuntat ieri-dimineata generalul american John Kelly.

Oficialul american a precizat ca este pentru prima oara cind irakienii recurg la o astfel de actiune, insa s-a declarat convins ca aruncarea in aer a podurilor nu va intirzia inaintarea trupelor americane. Potrivit generalului Kelly, soldatii americani vor aseza mai multe poduri militare peste riul Diyala, pentru a permite trecerea vehiculelor blindate.

Americanii au ocupat orasul sfint Karbala

Orasul Karbala a fost ocupat complet duminica de catre trupele americane. Potrivit unui purtator de cuvint al diviziei 101 aeropurtate, armata Statelor Unite a ucis circa 400 de membri ai gruparilor paramilitare irakiene, in ultimele doua zile de lupte violente.

Alti circa 100 dintre fedayinii lui Saddam Hussein au fost luati prizonieri. De partea trupelor americane, pierderile au fost mult mai mici: un soldat a fost ucis simbata si cel putin opt raniti, duminica. Karbala este un oras siit, considerat sfint si de importanta strategica.

Trupele britanice controleaza orasul Basra

Trupele britanice au declansat duminica un puternic atac pentru a anihila fortele de rezistenta irakiene din Basra, a anuntat postul de televiziune EuroNews. In urma confruntarilor, trei soldati ai Marinei regale din Marea Britanie au fost ucisi.

In urma acestui atac, trupele britance au mai inaintat doi kilometri in interiorul celui de-al doilea oras ca marime din Irak, Basra. In acest moment, ei controleaza mare parte din oras.

Oficialul britanic a recunoscut ca mai exista anumite zone din oras unde au loc confruntari, cum ar fi centrul vechi al orasului. Trupele britanice sint pozitionate in trei puncte: in sudul orasului, in centru si in nord. Este greu de spus insa cind orasul va fi complet eliberat.

Primire triumfala pentru soldatii americani in orasul siit Samatiya

Trupele americane au fost intimpinate cu bucurie de populatia siita la intrarea in orasul Samatiya, a anuntat duminica postul de televiziune EuroNews.La intrarea in orasul din sudul Irakului, parasutistii Diviziei 82 au fost intimpinati ca adevarati eliberatori atit de copii, cit si de populatia adulta.

„Este extraordinar ceea ce

s-a intimplat azi; nimeni nu a fost ucis si se pare ca toata lumea se bucura sa ii vada pe americani“, a declarat un parasutist. Pina acum, trupele americane au fost considerate mai degraba drept agresori, mai mentioneaza EuroNews. Totusi, pe masura ce situatia devine favorabila trupelor aliate, populatia civila pare si ea sa treaca de partea coalitiei.

Trupele americane avanseaza spre Najaf si Kerbala, preluind controlul asupra satelor si a oraselor mai mici. Samatiya, unde o mare parte a populatiei este siita, era in miinile reprezentantilor partidului Baas. Acestia au fugit insa inainte de sosirea soldatilor coalitiei.

In sediul partidului, soldatii au descoperit sute de bombe, grenade si masti de gaze, un arsenal pus la dispozitia membrilor partidului pentru a reprima eventualele revolte ale populatiei. Soldatii au mai descoperit si resturile unor documente, care au fost arse de catre functionarii irakieni inainte de plecare.

Operatiunile militare de ieri-dimineata nu reprezinta „batalia finala“

Operatiunea declansata in cursul diminetii in capitala irakiana este, potrivit Pentagonului, o demonstratie de forta, cu un mesaj clar catre regimul irakian: „Putem merge unde vrem si cind vrem“, a declarat un oficial din cadrul Departamentului American al Apararii. Acesta a precizat insa ca operatiunea in curs nu reprezinta batalia finala pentru Bagdad, ci un avertisment adresat regimului lui Saddam. Intre timp, armata britanica a cerut guvernului irakian sa capituleze. Potrivit televiziunii britanice Sky News, Saddam nu va mai detine pentru multa vreme controlul asupra fortelor sale. De altfel, se asteapta cucerirea mai multor tinte irakiene importante.

Doi soldati americani si doi ziaristi au murit

Doi soldati americani si doi ziaristi au murit ieri, in cursul unui atac irakian impotriva unui centru de telecomunicatii al fortelor americane de la periferia sud a Irakului, potrivit unor surse militare.

Numarul total al persoanelor ranite in timpul desfasurarii acestui atac este de 15, dintre care doua persoane se afla in stare grava.

„O racheta a lovit centrul operatiunilor tactice al Brigazii a doua din Divizia trei Infanterie“, a spus comandantul Michael Birmingham.

Trupe ale Brigazii a doua din Divizia trei Infanterie au patruns ieri in centrul Bagdadului si au pus stapinire pe doua dintre complexele rezidentiale ale presedintelui Saddam Hussein.

Ministrul informatiilor:

„Fortele irakiene detin in continuare controlul asupra mai multor cladiri administrative din Bagdad“

Ministrul irakian al informatiilor, Mohammad Said al-Sahhaf, a anuntat ieri ca fortele irakiene detin in continuare controlul asupra mai multor cladiri administrative, pe care americanii sustin ca le-au ocupat in cursul diminetii. Ministerul Informatiilor si cel al Afacerilor Externe, situate in apropierea complexului prezidential de la Bagdad, precum si hotelul Al-Rashid se afla inca in miinile irakienilor, a precizat al-Sahhaf. Garzile republicane au ocupat pozitii in jurul acestor obiective si sint pregatite sa le apere.

Ministrul irakian mai afirma ca trupele irakiene vor da americanilor „o lectie pe care istoria nu o va uita niciodata“.

De asemenea, el sustine ca mai multi soldati americani care intrasera in cartierul Dora din sud-estul Bagdadului au fost ucisi.

„I-am respins pe necredinciosi“

Ministrul irakian al informatiilor, Mohammad Said al-Sahhaf, a dezmintit in cursul unei conferinte de presa improvizate stirea conform careia in Bagdad au intrat 65 de tancuri americane.

„Va pot spune ca necredinciosii americani nu sint prezenti in Bagdad. Soldatii americani care au incercat sa intre in Bagdad au fost masacrati. Cu ajutorul lui Allah, soldatii irakieni au reusit sa invinga trupele trimise de la Washington sa infrunte moartea la portile Bagdadului“, a declarat Al-Sahhaf.

„Capitala este in siguranta. Este aparata de soldati sustinuti de populatia civila“, a mai declarat el. Ministrul a promis jurnalistilor ca va organiza „un tur al orasului“, astfel incit acestia sa poata constata ca in Bagdad „nu sint americani“. „Soldatii americani se sinucid la portile Bagdadului“, a mai afirmat ministrul, adaugind ca fortele irakiene au cauzat multe pierderi in sinul trupelor americane. „Va fi o lectie pe care istoria nu o va uita“, a declarat Al-Sahhaf, sustinind ca impotriva trupelor anglo-americane vor fi folositi luptatori kamikaze.

Ministrul a atacat, de asemenea, postul de televiziune Al-Jazeera, afirmind ca acesta „face propaganda pentru americani“. Al-Jazeera „a difuzat informatii potrivit carora Ministerul Informatiilor si Hotelul Rashid ar fi in miinile americanilor“, a declarat Al-Sahhaf.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS