19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSeverinenii au alergat prin tot orasul pentru medicamente gratuite sau compensate

Severinenii au alergat prin tot orasul pentru medicamente gratuite sau compensate

• Gheorghe Bunciu, directorul CJAS Mehedinti: „Trei farmacii au epuizat plafonul pentru 2003“ • Angela Stoian, presedinta Colegiului Farmacistilor Mehedinti: „Sumele alocate sint mult prea mici in comparatie cu suferinta oamenilor“ • „Mai bine ne dau o pastila si murim, ca sa nu mai fim nevoiti sa umblam din farmacie in farmacie“

Severinenii care nu s-au grabit, in prima zi a acestei luni, sa-si ia din farmacii medicamentele gratuite si compensate, o sa le cumpere platind pretul integral sau o sa caute una dintre cele cinci-sase farmacii, care nu si-au epuizat inca plafonul alocat. Potrivit directorului Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Mehedinti, medic Gheorghe Bunciu, din cele 38 de farmacii din judet, trei si-au consumat plafonul pentru 2003, inca din primele doua luni ale acestui an, respectiv Ecofarm, Viola si FarmStar. Acestea nu mai elibereaza retete gratuite sau compensate, desi reprezinta cea mai mare retea farmaceutica din judet. Sapte farmacii din Mehedinti nu au indeplinit criteriile de selectie pentru incheierea contractului-cadru, pe acest an, cu Casa de Asigurari de Sanatate.

„Aceste farmacii nu au indeplinit criteriile de selectie pentru incheierea contractului pe 2003, in urma concluziilor Serviciului de Audit la Casei, si anume: Adonis, Farmexim Trade, Marsche, Marbo, Medaida, Salvia si Cinaia. Vom urmari si evolutia acestor farmacii si s-ar putea sa incheiem contract cu ele, dar trebuie sa respecte disciplina financiara“, a precizat medic Gheorghe Bunciu.

Retetele onorate peste plafonul impus nu se deconteaza

Farmaciile nu au voie sa depaseasca plafonul impus de CJAS Mehedinti, iar retetele onorate peste plafonul impus nu se mai deconteaza. In aceste conditii, severinenii beneficiaza de reduceri sau gratuitati doar in primele doua-trei zile ale lunii. Farmacistii sint nemultumiti si cer sa se renunte la impunerea plafoanelor.

„Plafoanele sint foarte mici si majoritatea farmaciilor le-au epuizat deja. Mai sint datorii de platit catre firmele furnizoare, situatie care conduce la un blocaj. Majoritatea farmaciilor epuizeaza plafoanele in citeva zile si nu pot depasi sumele alocate, care sint mult prea mici in comparatie cu suferinta oamenilor“, a spus Angela Stoian, presedinta Colegiului Farmacistilor Mehedinti. Pentru a gasi o farmacie care sa le elibereze medicamente gratuite sau compensate, severinenii au fost nevoiti ieri sa strabata tot orasul.

„Vin din Crihala. Am fost in Alunis si acum am ajuns in centru. Nu mai pot, caut sa iau medicamente compensate si farmacistele spun ca nu mai au plafon. Asa am patit si luna trecuta. Parca sintem niste bezmetici. Umblam dupa pastile, prin tot orasul. Il am pe tata bolnav. Nu se poate deplasa si nu am posibilitatea sa dau citeva milioane de lei pe medicamente“, a spus Octavian Patrascu, de 49 de ani, din Drobeta Turnu Severin.

Farmacistii acuza CJAS Mehedinti ca plafoanele sint alocate preferential

Pensionarii severineni sint cei mai afectati de criza medicamentelor gratuite si compensate. Ei sint nevoiti sa caute cele cinci-sase farmacii din Drobeta Turnu Severin care mai elibereaza astfel de retete.

„Mai bine ne dau o pastila si murim, ca sa nu mai fim nevoiti sa umblam din farmacie in farmacie. Avem niste pensii amarite, sintem bolnavi, dar nimeni nu se gindeste la noi. O viata ne-am platit taxele la sanatate, iar acum nu primim nici medicamentele care ne mai tin in viata. Eu am avut probleme cu diabetul si mi s-a dus si vederea. De sase luni dau cite un milion de lei pe medicamente, iar pensia mea este de doua milioane de lei“, a spus Maria Coman, de 76 de ani, din Drobeta Turnu Severin. Citiva farmacisti, ale caror unitati sint bine aprovizionate, sint nemultumiti de plafonul mic acordat de CJAS Mehedinti, in comparatie cu farmaciile mai mici, dar carora li se aloca citeva zeci de milioane de lei.

„Sint criterii preferentiale, pentru ca nu se explica de ce noi nu avem plafoane, iar alte farmacii, care nu detin medicamentele pe care oamenii le solicita, au cite 20-30 de milioane de lei la dispozitie“, a spus Lavinia C., farmacista la una dintre unitatile care si-au terminat plafonul pentru 2003.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS