19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSaracii din Sadova se revolta

Saracii din Sadova se revolta

Saracii din comuna Sadova, judetul Dolj, chiar daca nu au dreptul la ajutorul minim garantat, fac scandal ori de cite ori se iveste ocazia. Peste o suta de persoane au luat cu asalt primaria, cerind insistent „socialu’“. Saptamina trecuta, primaria a facut platile ajutorului minim garantat pentru lunile ianuarie si februarie. Din lipsa banilor, proportia pentru cele doua luni a fost de doar 67 %, fapt care i-a nemultumit pe beneficiari.

Sase dintre cele 1.300 de familii care au indeplinit conditiile nu au primit ajutorul minim garantat deoarece „s-au strecurat anumite greseli in completarea actelor“.

„Pe acestia i-am chemat luni de dimineata sa isi clarifice situatia. Dar, pe linga cei sase chemati, au mai venit peste o suta de persoane sa ceara bani. Acum sintem nevoiti sa luam toate dosarele la verificat si sa le explicam de ce nu s-au incadrat la Legea 416“, a spus Vasile Jianu, primarul comunei Sadova.

Saraci si lenesi

Cel mai mare scandal l-au facut tocmai aceia ar fi trebuit sa stea rusinati acasa. Ei strigau in gura mare ca „primarul le-a taiat nejustificat socialu’“. In realitate insa, ei nu au primit banii deoarece nu si-a efectuat cele 72 de ore munca impuse de Legea 416.

„Este vorba de 47 de familii. Este scris in lege ca cine nu isi face normele nu primeste ajutorul social. La fel si cei care au cite un membru din familie plecat la lucru in strainatate sau au autoturisme“, a mai spus primarul.

Cind este vorba de munca in folosul comunitatii, beneficiarii Legii 416 fug ca dracul de tamiie. „Ii chemi la primarie la ora 8.00 si ei vin la 10.00. Daca vin. Iar la 12.00 – 13.00 dau cu tunul ca nu-i mai gasesti“, a spus viceprimarul comunei.

„Pai daca tot nu ne platesc ajutorul 100%, nu ar fi bine sa se reduca si numarul de zile de lucru de la noua la sase?“, se intreba un protestatar.

Imediat cum ridica banii de la primarie, unii dintre „saraci“ dau fuga la circiuma si in mai putin de trei zile „socialu’“ devine amintire.

Aberatiile Legii 416

Printre „nemultumitii inchipuiti“ s-au numarat si persoane cu adevarat sarmane, care nu au avut dreptul la ajutorul minim garantat. Maria Studineanu, de 71 de ani, nu are pensie, pamint sau animale in ograda. Cu toate acestea, ea nu a primit ajutorul minim garantat pentru ca are o casa cu patru camere, iar o camera este calculata la 200.000 de lei realizare de venit. „Ce sa fac, sa o demolez ca sa imi dea statul bani?“, se intreba femeia cu lacrimi in ochi.

In situatia ei este si Viorica Ene, de 70 de ani: „Am sapte opt gaini si patru pogoane de pamint. Insa, de mai multi ani sta pirloaga pentru ca nu mai am putere sa il muncesc. Bucuroasa l-as da daca as avea cui. Mor de foame in casa pentru ca nu am pensie si astia de la primarie imi spun ca am venituri. Este de risul curcilor!“

Sadova este comuna cu cei mai multi saraci din Dolj. Peste 3.000 de locuitori din 8.000 indeplinesc conditiile pentru a primi ajutorul minim garantat. Pentru ca fondurile alocate de stat sint din ce in ce mai mici, consiliile locale au impus tot felul de conditii pentru a mai reduce din numarul beneficiarilor. Dar prin aceste conditii nu se face altceva decit sa se incurajeze lenea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS