22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„Sint convins ca si acum ii batem pe danezi!“

„Sint convins ca si acum ii batem pe danezi!“

In preliminariile CM ’90, meciul care a dus la calificarea „tricolorilor“ la un turneu final al CM dupa 20 de ani de absenta a fost Romania – Danemarca (3-1), din 15 noiembrie ’89. Partida s-a disputat in „Ghencea“, golurile tricolorilor fiind marcate de Balint (’25 si ’60) si Sabau (’37), dupa ce Povlsen deschisese scorul (‘6). Craiova a avut in teren trei fotbalisti – Silviu Lung (capitanul Nationalei), Gica Popescu si Nae Ungureanu – dar doar Gica reprezenta atunci Universitatea, Lung si Ungureanu erau legitimati la Steaua. Printre rezerve a fost si Emil Sandoi („U“ Craiova).

Ienei a folosit formatia: S. Lung – D. Petrescu, Andone, Iovan, Rotariu – Sabau, Gh. Popescu, Lupu, Hagi – Lacatus (’76, Mateut), Balint (’86, Ungureanu).

Fostul capitan al Nationalei, Silviu Lung, isi aminteste de acel memorabil meci.

– Cum a fost partida cu danezii din noiembrie ’89?

– Romania – Danemarca a fost atunci un meci decisiv pentru accederea la CM din Italia 1990. Evident, ne doream cu totii victoria, iar noi, jucatorii, mai mult ca oricind, voiam sa-i invingem pe danezi si sa ne calificam la CM. Conducerea de partid si de stat ne cerea victoria cu orice pret, uitind ca in teren evolueaza fiinte umane, nu roboti. Ca sa fiu sincer, linistea de care aveam nevoie in acele momente ne-a asigurat-o dl. Valentin Ceausescu. Trebuie spus adevarul. Erau in preajma noastra multi oameni din conducerea de partid de atunci care habar n-aveau de fotbal, iar dl. Valentin Ceausescu ne-a asigurat, repet, linistea de care aveam nevoie. Chiar daca o sa fiti poate surprins, eu am un mare respect pentru acel om.

– Partida a inceput nefavorabil. Chiar in minutul 6 Danemarca a inscris…

– Dupa o prima ocazie reala a oaspetilor – cind un atacant a scapat doar cu mine, dar am aparat – a urmat faza din minutul 6, cind Povlsen a marcat, 0-1. Nationala noastra a inceput apoi sa evolueze foarte bine, am reusit sa trecem peste socul golului lui Povlsen. Si astfel am dovedit ca Romania este o echipa redutabila, cu un psihic foarte bun. Am intors rezultatul, invingind cu 3-1.

– Ce a urmat?

– O bucurie imensa, astfel am ajuns la CM din Italia dupa o absenta de 20 de ani. Prima de calificare? Nu-mi mai aduc prea bine aminte, doar ca a fost ceva insignifiant, foarte putin. La CM din Italia, unde Romania s-a calificat in optimile de finala, am primit 10.000 USD.

– Un pronostic pentru meciul de simbata, Romania – Danemarca?

– Meciul nu este capital, ca acela din noiembrie 1989. Sint convins ca si acum ii batem pe danezi!

– Altfel, Universitatea – unde sinteti in prezent antrenor secund cu portarii – trece printr-un moment dificil. Cum credeti ca s-ar putea depasi?

– Este intr-adevar, un moment destul de dificil, dar adevaratele caractere acum se cunosc, la greu. Printr-o unitate la toate nivelurile trebuie sa trecem peste acest moment critic. Si sint convins ca-l vom depasi in conditiile de care v-am vorbit mai inainte.

– Imediat dupa semiesecul cu FC Arges, 0-0 pe „Ion Oblemenco“, o anume parte a mass-media a scris despre cuplul interimar S. Lung – P. Badea.

– Am ramas surprins de aceste speculatii ieftine. N-ar fi pentru prima oara. Sint mai mult decit dezamagit despre modul cum se publica asemenea „stiri“. In primul rind, ar fi trebuit sa ma intrebe pe mine. Nu cunosc absolut nimic despre ceea ce s-a inventat prin presa. Nimeni nu m-a consultat sau a discutat asa ceva cu mine. Doresc sa mai fac o precizare. Nu mi-am dorit si nici nu-mi doresc sa-l inlocuiesc pe actualul antrenor principal, Sorin Cirtu. Ca antrenor de portari sint multumit cu ceea ce fac. Am inceput o treaba buna. Normal, imi doresc din tot sufletul sa urnim din acest loc corabia Universitatii. Si, repet, sint convins ca asa se va intimpla.

– Inteleg ca va veti implica la toate grupele din cadrul centrului?

– De saptamina viitoare, intentionez, intr-adevar, sa ma implic in pregatirea portarilor de la grupele de copii si juniori pina la 18 ani. Vreau sa fac o ora de antrenament cu portarii grupelor 12-14, 14-16 si 16-18 ani. Si voi continua acest program de antrenamente cu toti portarii. Asa ceva faceam si la Nagoya Grampus Eight. Atit timp cit vor fi multumiti de mine, voi lucra cu cea mai mare placere. Nimeni nu este batut in cuie, nici macar Silviu Lung.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS