23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRICOP nu inghite gogoasa cu kilometrul de asfalt care costa cinci miliarde

RICOP nu inghite gogoasa cu kilometrul de asfalt care costa cinci miliarde

Consiliul Judetean Dolj va lansa, la sfirsitul saptaminii viitoare, oferta publica pentru executarea a doi kilometri de drum pe ruta Cerat-Lipov, investitie finantata de RICOP. Fondurile alocate ne spun cite ceva despre cit considera organismul international ca valoreaza un kilometru de asfalt, raportat la lucrare si la sumele care s-au vehiculat pina acum in constructia de drumuri.

Cind e vorba de bugetul judetului, asfaltul costa dublu

Investitia va beneficia de 173.371 de euro, din care aproape 33.000 reprezinta cofinantarea consiliului judetean. Petre Petrescu, vicepresedintele CJ Dolj, a precizat: „Drumul Cerat-Lipov este primul proiect din judet finantat pe programul RICOP. Deocamdata, s-a organizat licitatia pentru proiectul tehnic al lucrarii, urmind ca saptamina viitoare sa lansam si oferta publica pentru licitatia in urma careia va fi desemnata firma care se va ocupa de executie. Din proiect, reiese ca investitia va cuprinde doi kilometri de asfalt. Lucrarea va trebui sa fie gata cel mai tirziu pe 30 octombrie“.

Petrescu a mai spus ca, de regula, in acest domeniu, profitul firmei care va executa lucrarea se situeaza intre cinci si opt la suta din valoarea totala a investitiei. In urma acestui proiect, CJ are posibilitatea sa constate cam cit valoreaza un kilometru de asfalt, la preturile vehiculate de RICOP: 2,5-2,7 miliarde de lei, pentru ca din valoarea totala a grantului aprobat, trebuie scazute costurile proiectului tehnic si cel al profitului firmei executante. Mai amintim doar ca, la ultimele lucrari executate cu bani din bugetul CJ Dolj, s-a considerat ca un kilometru de asfalt este musai sa coste 4-5 miliarde de lei. Adica dublu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS