18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024

Stiri pe scurt

Autocar pentru martorii din procesul fostului sef al OJT Gorj

Martorii care trebuie audiati in procesul in care George Niculescu, fostul sef al OJT Gorj, este judecat pentru vinzarea ilegala a motelului Dragoieni vor fi transportati cu autocarul. Pentru ca procesul a fost stramutat la Focsani, cei 30 de martori, toti angajati ai OJT Gorj, au fost nevoiti sa inchirieze un autocar, pentru a putea sa fie prezenti miine la proces. In dosarul „Niculescu“ mai sint judecati si Dumitru Costea, contabil, Doru Pircalabu, director tehnic, Dorina Chera, jurista, si Viorel Mirigel, administratorul societatii OCTOGON IMPEX SRL. Oficiul Judetean de Turism Gorj a vindut ilegal Motelul Dragoieni lui Viorel Mirigel in schimbul sumei de sase miliarde de lei. Dupa efectuarea tranzactiei, OJT Gorj a primit o tipografie care a fost supraevaluata. George Niculescu, care este judecat in stare de libertate, a condus OJT Gorj intre anii 1995 – 2002. In aceasta perioada, au fost vindute 90% din activele aflate in patrimoniul unitatii. Dintr-un total de 80 de active, OJT Gorj a mai ramas in prezent doar cu sase.

Paguba de zeci de miliarde in bugetele localitatilor doljene

Bugetul administratiilor locale din Dolj va pierde, de anul acesta, citeva zeci de miliarde de lei, deoarece guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta (nr.12/2003), prin care primariile nu mai percep impozite pe terenurile aflate in extravilanul localitatilor. Potrivit vicepresedintelui Consiliului Judetean Dolj, Petre Petrescu, toate primariile, inclusiv consiliul judetean, trebuie sa modifice bugetele aprobate in acest an.

„Prin stergerea acestor venituri la bugetele locale, banii trebuie sa fie redistribuiti. Cred ca vor fi multe dificultati. In primul rind, pentru ca pe baza prevederilor la buget a acestor venituri, s-au angajat diferite cheltuieli. In al doilea rind, nu se stie de unde s-ar putea atrage alte surse de venituri. Nu s-a facut inca o situatie, dar este vorba de zeci de miliarde de lei“, a precizat Petrescu. In urmatoarea perioada, primariile din localitatile doljene trebuie sa informeze consiliul judetean de sumele care vor fi scoase din proiectul de buget, pentru a se modifica, pe baza lor, bugetul judetului.

Trei mehedinteni au sustras energie electrica de 26 de milioane de lei

Angajatii SC ELECTRICA SA Mehedinti au efectuat, in ultimele zile, peste 550 de controale, pentru depistarea celor care fura energie electrica din reteaua companiei. Dintre verificarile efectuate, 30 au vizat agentii economici. Au fost depistate 13 nereguli, dintre care sase furturi, comise de consumatori casnici. Potrivit lui Nicolae Stanciu, inginer- sef in cadrul companiei, trei mehedinteni au sustras energie electrica, in valoare de 26 de milioane de lei: „La comisia de analiza a furturilor, li s-au facut acte pentru 9.286 kWh sustrasi, cu o contravaloare a energiei electrice ce trebuie recuperata de peste 26 de milioane de lei. Majoritatea cazurilor de sustragere de energie electrica provin din mediul rural“.

Suspecti in asasinarea lui Djindjici, gata sa treaca Dunarea

Politistii de frontiera din Mehedinti sint in alerta dupa ce, la sfirsitul saptaminii, pe malul sirbesc al Dunarii, in zona localitatii Liubcova, au fost retinuti mai multi suspecti, presupusi participanti la asasinarea primului ministru Zoran Djindjici. Surse din Politia Caras Severin au declarat ca doua persoane au fost retinute de politistii de frontiera sirbi, pe linga alte 200 care au fost arestate anterior. Cei doi cetateni sirbi intentionau sa treaca Dunarea cu barca, spre Romania, de acest lucru fiind instiintati si politistii de frontiera romani, care au intarit paza fisiei de granita.

Turist german, disparut la Baile Herculane

Politistii din statiunea Baile Herculane cauta, de cinci zile, un cetatean german, dat disparut de la hotelul Dacia din localitate. Fritz Ludwig, de 77 de ani, era in statiune la tratament, iar pe 19 martie a plecat sa se plimbe. Din acea zi, nu l-a mai vazut nimeni. Politia din statiune a fost anuntata de disparitia batrinului de sotia sa, Margot Ludwig. Echipe mixte de politisti, padurari si salvamontisti au scotocit statiunea si imprejurimile, fara sa dea insa de urmele barbatului.

„Reforma“ taxiurilor va incepe peste o luna

Autoritatile locale lucreaza la stabilirea conditiilor minime, definite de lege, pentru autorizarea si reglementarea activitatii de taximetrie pe raza Craiovei. Viceprimarul Mihai Dragu a precizat ca executivul va propune numarul, tariful si culoarea autoturismelor care vor circula in regim de taxi, urmind ca acestea sa fie aprobate de consilierii locali in sedinta ordinara din luna aprilie.

Copiii au serbat Buna Vestire

23 de copii de la grupa „Ingerasilor“ au sarbatorit Buna Vestire, duminica, la Mitropolie, printr-un program de cintece si versuri intitulat „Rugaciune catre ceruri“. In prezenta preasfintitului Nicodim Gorjeanul, parinte episcop vicar la Arhiepiscopia Craiovei, micutii de la Gradinita „Sfinta Ana“ au adus omagiul lor in cinstea zilei de 25 martie, cind crestinii sarbatoresc Buna Vestire. In sala de festivitati de la Mitropolie au fost prezenti, alaturi de inalte fete bisericesti, copii, parinti, cadre didactice si reprezentante ale Societatii Ortodoxe a Femeilor Romane din Craiova (SOFR).

O carte de Limba si literatura romana pentru capacitate

Absolventii invatamintului gimnazial au posibilitatea sa-si pregateasca mai bine examenul de capacitate la Limba si literatura romana, dupa o carte de aproape 90 de pagini aparuta recent in Editura LEGIS. Lucrarea este aprobata de catre MEC si este semnata de patru autori: Constanta Rizea, Luminita Ionita, Gabriela Cojocareanu si Mihaela Roxana Jianu.

Cartea este structurata in doua parti. Prima parte cuprinde notiuni de teorie literara, referitoare la textul sau fragmentul de text literar, oferit elevului spre a-i cunoaste apartenenta la un gen sau la o anumita specie, si citeva indrumari teoretice pentru realizarea unor compozitii cerute de programa scolara si programa examenului de capacitate. In cea de-a doua parte sint 33 de teste alcatuite dupa modelul structurii probei scrise, in conformitate cu obiectivele programei elaborate de Serviciul National de Evaluare si Examinare din cadrul MEC.

Lucrarile la Catedrala Mitropolitana din Severin continua

Autoritatile judetului Mehedinti au discutat cu Mitropolitul Olteniei, IPS Teofan Savu, despre continuarea lucrarilor la Catedrala Mitropolitana din Drobeta Turnu Severin. Prefectul Dan Trancota, presedintele consiliului judetean, Constantin Sirbulescu, si primarul municipiului, Constantin Dinu, i-au prezentat inaltului prelat stadiul in care se afla constructia catedralei. „Incercam sa gasim solutii de finantare a lucrarilor. Exista in prezent mai multe proiecte, dar ramine sa le concretizam“, a spus prefectul Dan Trancota. IPS Teofan Savu a efectuat duminica o vizita in Mehedinti, ocazie cu care a tinut si o slujba in biserica din centrul orasului Vinju Mare.

Mischie promite gaze pentru Turnu Severin

Presedintele Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, a declarat ca prin aprobarea realizarii retelei de gaze in 17 localitati din judet, inclusiv in Motru, va fi posibila o viitoare alimentare cu gaze a orasului Drobeta Turnu Severin. El a anuntat ca, in aceasta saptamina, intre TRANSGAZ Medias, CNLO si Consiliul Judetean Gorj va fi semnat un protocol pentru realizarea acestei retele de gaze. „Noi ne bucuram ca reprezentantii Ministerului Industriilor si-au dat seama ca orasul Turnu Severin nu poate sa aiba gaze decit daca se prelungeste conducta de la Motru. In doi ani, 17 localitati din Gorj vor avea gaze, iar din noiembrie, la Ciuperceni, Godinesti si Tismana se va da in folosinta reteaua de gaze“, a declarat Nicolae Mischie, in cadrul sedintei consiliului judetean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS