12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomii s-au certat pentru ajutoare

Romii s-au certat pentru ajutoare

Unii romi din Tirgu Jiu sint nemultumiti de faptul ca nu au primit ajutoarele care li se cuveneau. Printr-un program finantat si coordonat de Patriarhia Romana, peste 700 de romi din Gorj, nascuti inainte de 1945, au beneficiat si urmeaza sa beneficieze de ajutoare. Acestea constau in alimente de prima necesitate, paturi si lenjerie de pat. La sfirsitul saptaminii trecute, reprezentantii Patriarhiei au impartit ajutoare, insa mai multe familii de batrini din cartierul Luncilor din Tirgu Jiu nu au primit nimic. Romii nemultumiti au declarat ca ajutoarele au ajuns tot la cei bogati.

Peste 15 femei de etnie roma s-au adunat ieri in Prefectura Gorj, pentru a protesta fata de modul in care au fost impartite ajutoarele pentru romi. Batrinele au blocat usa biroului care apartine lui Nelu Pavel, consilier pe probleme de romi al prefectului Toni Mihail Grebla. Citeva dintre reprezentantele protestatarelor au intrat in birou pentru a cere lamuriri, insa au plecat fara nici un raspuns. Uneia dintre femei i s-a inminat un biletel pe care era notat numele persoanei care a distribuit ajutoarele, primind in plus recomandarea sa depuna o reclamatie la Patriarhia Romana.

Nemultumite de felul in care au fost tratate, femeile au declansat un adevarat taraboi pe holul prefecturii, nestiind care incotro sa o apuce.

„Toate plapumile le-au dat la bogati“

Pentru a demonstra ca sint nascute inainte de 1945 si ca sint indreptatite sa primeasca ajutoare, aproape toate femeile au venit la prefectura cu buletinele lor si alte sotilor. Sevastita Negrea, de 63 de ani, din Tirgu Jiu, a spus ca nu a fost bagata in seama atunci cind le-a aratat buletinul celor care au distribuit ajutoare.

„A venit cu ajutoare o angajata si a inceput sa le imparta la cine a vrut. Daniela Polea a scris pe bilet. Au dat la toate familiile si la frati, cumnati, nepoti. Dadeau la toti care erau neamuri, si noi ne uitam. Si la Dragoieni s-a facut la fel. Au zis sa facem reclamatii la Bucuresti. Mai sint destui ca mine: Vasile si Venera Dumitrescu, de 64 si 65 de ani, Ioana Cracea, de 70 de ani, Florica Ciobanu, de 60 de ani. Ce facem noi? Toate plapumile le-au dat la bogati, iar la saraci nu au dat nimic“, a declarat femeia. Nelu Pavel, liderul Partidei Romilor Gorj, a afirmat ca s-a ajuns in aceasta situatie, din cauza numeroaselor familii sarace de romi care nu se incadreaza in criteriul cerut.

„Sint foarte multi si vor si ei ajutoare. Au venit aici sa intrebe. O sa gasim o modalitate, sa vedem cum ii ajutam. La unii am mai dat. La comisia asta, antisaracie, nu s-a facut nimic pentru romi. Ca sa poata sa beneficieze si ei de ajutoare, trebuie sa se schimbe criteriul de virsta. Apoi sa se faca anchetele sociale. Daca nu se vor face toate astea, noi sintem decisi sa renuntam la ajutoarele astea“, a precizat Nelu Pavel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS