23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate11 sate doljene pot deveni comune

11 sate doljene pot deveni comune

In urma referendumului desfasurat duminica in 17 localitati doljene, 11 sate pot deveni comune, iar comuna Dabuleni va deveni oras. Potrivit datelor centralizate la nivelul Prefecturii Dolj, populatia a votat pozitiv in satele: Cotofenii din Fata (comuna Almaj), Dobrotesti (comuna Amarastii de Sus), Rojiste (Bratovoesti), Circea (Cosoveni), Talpas (Farcas), Galiciuica (Giubega), Cirna (Goicea), Ghindeni (Malu Mare), Catane (Negoi), Ghidici (Piscu Vechi) si Plesoi (Predesti).

Patru sate nu vor deveni comune

Unele dintre sate nu pot fi transformate in comune deoarece fie absenteismul la urne a fost prea mare, fie populatia s-a pronuntat impotriva desprinderii lor de comuna din care fac parte. Acestea sint: Listeava ( comuna Ostroveni), Locusteni (comuna Daneti), Panaghia (comuna Calopar) si Hunia ( comuna Maglavit). Din rindul comunelor propuse sa devina orase s-a organizat referendum la Dabuleni si Poiana Mare. In prima dintre ele, majoritatea populatiei a votat pentru transformarea comunei in oras. Din 11.557 de cetateni cu drept de vot inscrisi pe liste, s-au prezentat la urne 7.935, iar dintre acestia, 7.742 au votat pozitiv.

Absenteism de 92% la Poiana Mare

O situatie negativa s-a inregistrat la Poiana Mare, unde, din 9.909 cetateni cu drept de vot inscrisi pe liste, la urne s-au prezentat doar 801, iar dintre acestia 647 au votat pozitiv. Din cauza prezentei foarte reduse la vot (doar 8%), referendumul nu a fost validat. Aceste rezultate urmeaza sa fie transmise guvernului, pina pe 31 martie, care va intocmi un material pentru parlament. „Situatia din localitatile in care votul a fost pozitiv va fi analizata pe baza unor criterii mentionate in fisele de evaluare. Dupa aceasta, va fi promovata o lege prin care localitatile respective vor fi transformate din sate in comune, respectiv din comune in orase“, a precizat Ionel Ciobotea, secretarul general al Prefecturii Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS