15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvansuri de 200 de miliarde pentru producatorii doljeni

Avansuri de 200 de miliarde pentru producatorii doljeni

In conditiile in care agricultura s-a afirmat in ultimul timp drept un sector atit de riscant, incit firmele de specialitate sint reticente cind vine vorba de asigurarea culturilor, initiativa de a credita cu bani grei activitatea producatorilor din domeniu apare, fara indoiala, ca inedita. Este cazul societatii comerciale AGRICOVER SA Buzau, care are trei puncte de lucru pe raza judetului Dolj: la Jianca, Dunareni si Negoiesti, cu o capacitate totala de stocare in silozuri de 33.000 de tone.

Firma, specializata in achizitia si comercializarea cerealelor si plantelor tehnice, ofera clientilor avantajul notabil ca plata pentru semintele, ierbicidele si ingrasamintele cumparate de catre acestia se efectueaza abia la recoltare. Directorul general al societatii, inginer Vasile Sirbu, spune ca AGRICOVER are peste 500 de contracte de livrare incheiate cu producatorii agricoli doljeni; in baza acestora, au fost acordate in cursul anului trecut avansuri de 140 de miliarde de lei.

„Anul acesta, estimam ca vom depasi aceasta suma, avansurile urmind sa treaca de 200 de miliarde. Pentru culturile deja infiintate din toamna, asiguram pesticidele necesare, dar si ingrasaminte foliare. Pe linga aceasta, pentru floarea-soarelui si porumb, livram si seminte celor care vor sa infiinteze astfel de culturi in aceasta primavara. Cunoastem situatia dificila prin care trec producatorii agricoli, in mare parte rezultat al anilor trecuti, defavorabili, asa ca noi le comercializam semintele si ingrasamintele cu plata la recolta“, a mai precizat Vasile Sirbu.

Dublul avantaj isi spune cuvintul

Adevaratul atu al sistemului de decontare practicat de AGRICOVER este legat insa de relatia speciala care se stabileste intre producatorul agricol si firma furnizoare. Societatea din Buzau asigura nu numai livrarea semintelor si a ingrasamintelor cu plata la recoltare, dar poate achizitiona intreaga productie a cultivatorilor cu care are incheiate contracte de livrare.

In primul rind, aceasta facilitate rezolva, pentru producator, dilema pietei de desfacere, problema pe care specialistii in domeniu o considera acuta, mai ales in zona sud-vestica a tarii. In al doilea rind, atrage si cointeresarea furnizorului, care se obliga sa ofere seminte si pesticide de calitate, pentru a avea certitudinea ca producatorul pe care l-a creditat va fi capabil sa-si achite datoria la recoltare, dar, in plus, va si livra catre AGRICOVER produse agricole superioare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS