15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrganizatia natiunilor de Diosti dezbate un eventual razboi in Irak, n „sistem“ bicameral

Organizatia natiunilor de Diosti dezbate un eventual razboi in Irak, n „sistem“ bicameral

In circiumile din Diosti, la o berica sau la „una mica“, oamenii isi dau cu parerea despre politica externa, subiectul arzator al zilei fiind, cum era de asteptat, „Razboiul din Irak“. Nici macar unul nu este de acord cu declansarea unui razboi pe fostul teritoriu al Mesopotamiei. In schimb, aproape toti, dupa un git de bere sau de tuica, si-au aratat „greata“ fata de „dictatorul Saddam Hussein“. Altii, oameni in toata firea, dintr-o alta circiuma, au refuzat sa comenteze in vreun fel subiectul, amenintind: „Dom’le, il strigam pe bodyguard daca nu pleci! Lasa-ne opinia-n pace! E a noastra si vrem sa raminem cu ea“. Un fel de sedinta a Consiliului de Securitate al ONU, insa cu usile inchise.

La circiuma lui Dorel Cecanau, atmosfera semana cu una de dezbatere a rezolutiei 1441. O sedinta similara, unde Emil a lu’ Chiot, de 45 de ani, agricultor, era cind in locul lui Hans Blix, cind in locul lui Chirac ori al lui Bush. Omul a spus ca se pricepe cel mai bine la politica externa, dupa care si-a incurajat prietenii de pahar:

„Vorbiti, ba, ca nu va face nimic! Acum sintem liberi si e democratie. Ati uitat ce v-am invatat eu? Le e frica sa vorbeasca, dom’ ziarist! Au ramas cu frica-n sin din cauza comunistilor.“

„Saddam nu este normal la cap, e la fel ca Stalin“

Emil a lu’ Chiot considera ca „razboiul nu e bun“, iar „problema ar trebui rezolvata pe cale pasnica“. De ce? Argumentele lui n-au intirziat sa apara:

„Saddam a zis ca va ataca orice aliat al Statelor Unite ale Americii si ne pomenim c-o bomba d-aia lacrimogena-n curte. Pardon. Bacteriologica. E pacat sa murim nevinovati. Dar sa tineti minte de la mine ca nu e rau ca au venit la noi americanii, pentru ca ne simtim protejati. Ii asteptam de vreo 60 de ani. N-am patimit destul sub rusi?“ Parerea lui despre Saddam e conturata „la perfectie“: „Saddam nu e sanatos la cap, da-l in p… ma-sii. A omorit milioane de oameni de-ai lui. E ca Stalin, f… casa-n c… de nebun!“

„Daca incepe razboiul, rusii incaleca pe noi“

Gheorghe Vizante, zis Baciu, de 56 de ani, dupa ce si-a adunat gindurile, a constatat ca, „daca incepe razboiul in Irak, rusii incaleca imediat pe noi“. Interventia sa a fost extrem de scurta si de „concisa“: „Sa dea Dumnezeu sa fie pace, ca sa bem si noi linistiti. Caragiale a fost corect. Saddam sare si el pe noi, sa ne-ncalece, da’ mai intii ne-ncaleca rusii“. Colegul sau de pahar, Victor, nu este de acord cu parerea lui: „Americanii si cu NATO trebuie sa-l termine pe Saddam. E dictator, da-l in ma-sa!“

„Saddam e dictator si totusi are dreptate“

Circiumarul Cecanau spune ca „Saddam ameninta pacea intregii lumi“, dar nu crede ca razboiul este solutia cea mai buna: „Trebuie sa se insiste pe calea tratativelor, a diplomatiei, iar ONU sa-si faca datoria cum trebuie. Altfel, ONU nu mai are credibilitate“.

Nea Cristu, in treacat, intervine prompt: „Saddam e dictator si totusi are dreptate. Isi apara oamenii lui si se gindeste la viitorul omenirii. Noi am trait bine cind munceam la sondele lui Saddam. Era piine putina, da’ minca toata lumea. Americanii ne ajuta ca sa obtina ei profit. Era mult mai bine inainte. Vedeti pantofii din picioarele mele? Ii am de pe vremea lu’ Gheorghiu-Dej“.

„Daca mi-ar da o racheta, m-as imbogati!“

Emil a lu’ Chiot zice de nea Cristu ca e „nostalgic“, ca „a ramas cu comunismu’-n el“, in timp ce lui Nea Mitica Zgaiburici i se aprinsese „beculetul“ pentru afaceri: „Ba, Emile! Mie imi trebuie o bomba de-aia, de-a lu’ Saddam. Daca mi-ar da una, m-as imbogati si eu. Una de-aia de-l cheama ca pe el“. Dupa ce Emil il lamureste pe om ca „bomba este racheta Al Sadam“ (Al Samud 2 – n.r.), pe Zgaiburici il apuca frica.

Mircea Stanescu, un alt circiumar tinar, considera ca Romania trebuia demult sa intre in NATO, dar ca „momentul acesta de aderare nu este potrivit“:

„Nu e potrivit din motive financiare. Americanii ar trebui sa ne ajute cu bani si sa ne dea si ultimul tip de armament pe care-l au ei. Personal, nu sint de acord ca Saddam Hussein sa detina arme de distrugere in masa. Irakul are datorii mari fata de tara noastra si sper, cu ajutorul presedintelui Bush, despre care am o parere foarte buna, sa le recuperam imediat dupa dezarmarea Irakului“. Emil, „politicianul de externe“, il completeaza: „Saddam Hussein trebuie dezarmat complet, pentru ca are legaturi clare cu reteaua terorista Al-Qaida si cu bin Laden“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS