15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii din Spitalul Judetean Mehedinti nu pot intra in salile de operatie

Medicii din Spitalul Judetean Mehedinti nu pot intra in salile de operatie

La Spitalul Judetean Mehedinti, jumatate din medicamentele de stricta necesitate lipsesc, iar aprovizionarea cu materiale sanitare, precum tifonul sau dezinfectantele, este sub semnul intrebarii. Potrivit directorului institutiei, dr. Radu Iman, s-a ajuns in aceasta situatie din cauza datoriilor catre furnizori, care se ridica la citeva zeci de miliarde de lei. In aceste conditii, pentru a putea opera, o parte din medici isi cumpara singuri medicamente si materiale sanitare.

„Nu mai este mult pina cind vom ajunge la un blocaj al activitatii, mai ales in salile de operatii, unde o sa rezolvam numai urgentele. Sint medici care nu mai opereaza pentru ca nu pot sa riste viata pacientilor. Ca sa pot sa-mi desfasor activitatea, imi cumpar zilnic cele necesare“, a spus dr. Emil Trasca, seful Sectiei urologie.

„Paturile din sectie sint ocupate de bolnavi care asteapta sa fie operati“

SC SICOMED SA Bucuresti a decis sa sisteze livrarile de medicamente, pina la achitarea facturilor restante. Potrivit prefectului de Mehedinti, Dan Trancota, datoriile spitalului judetean, numai la medicamente si materiale sanitare, se ridica la aproximativ 45 de milioane de lei. Lipsesc medicamente uzuale, cum sint algocalminul si aspirina, scobutilul, papaverina, mialginul, glucoza, solutiile perfuzabile, xilina pentru anestezie locala. Este criza si de materiale sanitare.

„Daca bolnavul are nevoie de cinci-sase medicamente si spitalul ii poate pune la dispozitie numai doua sau trei, exista cazuri cind familia intervine si procura pentru cel aflat in suferinta medicamentele care lipsesc. Mai greu este sa-i trimiti pe oameni sa aduca tifon, dezinfectante sau alte materiale sanitare, care sint indispensabile pentru efectuarea actului medical. Toate paturile din sectie sint ocupate de bolnavi care asteapta sa fie operati. Boala nu asteapta“, a precizat dr. Emil Trasca.

Buget mai mic cu 100 de miliarde de lei

Bugetul Casei Judetene pentru Asigurari de Sanatate a fost mai mic anul acesta cu 100 de miliarde de lei, fata de anul trecut. Potrivit medicului Stela Buliga, lidera sindicatului SANITAS Mehedinti, banii repartizati Spitalului Judetean Mehedinti vor ajunge numai pina in luna august. Rezolvarea situatiei de criza prin care trece principala institutie medicala din judet depinde, in opinia presedintelui CJAS Mehedinti, dr. Gheorghe Bunciu, de modul in care conducerea spitalului stie sa gestioneze resursele financiare: „Noi le-am repartizat banii, ramine ca ei sa se descurce cum pot. Depinde de managementul lor. Nu mai depinde de Casa de Asigurari“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS