19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFonduri externe de zeci de miliarde pentru scolile din Murgasi

Fonduri externe de zeci de miliarde pentru scolile din Murgasi

Incalzirea in scoli se face prin centrale cu lemne

Murgasi este, fara indoiala, una dintre comunele doljene in care se intilnesc aproape toate tipurile de finantare externa. Pentru inceput, primul obiectiv a fost Scoala generala cu clasele I-IV din satul Gaia, in care Banca Mondiala a investit aproximativ un miliard de lei pentru reabilitare.

Pe linga reparatiile de rigoare, aici a fost introdusa si incalzire centrala. Centrala functioneaza cu lemn, care se gaseste din abundenta in padurile din apropiere. Desi nu este mai mare decit un godin, ea consuma de doua ori mai putin lemn decit daca ar exista sobe din teracota. Caldura este suficienta, astfel ca toti cei 18 copii care invata aici, precum si cei de la gradinita, sint foarte multumiti.

Copiii din doua sate fac naveta la Velesti

Desi in comuna sint sase scoli, unii copii trebuie sa faca naveta, pentru ca Murgasiul are opt sate.

Cei din Rupturile si Picaturile trebuie sa mearga zilnic pina la Scoala generala din Velesti, care este la 2,5 kilometri de cele doua sate. La capitolul scoli, inca o cladire, cea apartinind unitatii din Balota, este in programul de reabilitare cu fonduri obtinute de la Banca Mondiala. Nu se stie despre ce sume este vorba, deoarece investitia este in stadiul de proiect. Murgasiul a intrat insa la finantare pentru scoli si pe alte programe, si anume fondurile RICOP. Pentru Scoala de la Murgasi se vor primi 300.000 de euro.

„Intentionam ca aici sa extindem cladirea cu doua noi corpuri, sa introducem apa si incalzire centrala pe lemne“, a adaugat Constantin Nedelea, primarul localitatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS