20.5 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLucrarile de restaurare a operelor lui Brancusi vor fi reluate la 1 aprilie

Lucrarile de restaurare a operelor lui Brancusi vor fi reluate la 1 aprilie

Executantul inca nu a fost stabilit

Reluarea lucrarilor de restaurare la Poarta Sarutului si Masa Tacerii este inca sub semnul intrebarii. Desi data stabilita este 1 aprilie, nu a fost organizata inca licitatia care sa desemneze executantul, ceea ce face ca termenul sa para imposibil de respectat. In acelasi timp, Ministerul Culturii amina stabilirea vinovatului in cazul degradarii modulelor de la Coloana Infinitului si luarea unor masuri de stopare a fenomenului.

Lucrarile de restaurare la operele lui Constantin Brancusi, situate in Parcul Central din Tirgu Jiu, vor fi reluate la 1 aprilie. Promisiunea a fost facuta de Ministerul Culturii autoritatilor locale din Tirgu Jiu. Lucrarile au fost intrerupte la sfirsitul anului trecut din cauza unor neintelegeri cu executantul, firma TLS . Desi nu mai sint decit doua saptamini pina atunci, nu se stie inca firma care va continua lucrarea din punctul in care a lasat-o TLS, pentru ca nu a fost organizata inca o licitatie in acest sens.

„Au promis ca termenul de incepere este 1 aprilie si trebuie sa se tina de cuvint pentru ca nu prea mai au mult timp la dispozitie. Banca Mondiala a stabilit clar ca intreaga lucrare trebuie finalizata la sfirsitul anului. Daca se va trece in 2004, vor fi retrase fondurile si atunci Ministerul Culturii trebuie sa plateasca restaurarea“, a spus primarul Florin Circiumaru.

Coloana Infinitului se innegreste

Data de 1 aprilie a fost fixata si pentru demararea programului de amenajare peisagistica a Parcului Central. In cadrul acestui program, Primariei Tirgu Jiu ii revin mai multe lucrari privind asigurarea utilitatilor.

„Tot Ministerul Culturii va coordona si acest program. Noi nu avem de indeplinit decit o parte din lucrari, restul nu tin de primarie“, au spus autoritatile din Tirgu Jiu. In ceea ce priveste cealalta opera a lui Brancusi de la Tirgu Jiu, Ministerul Culturii nu se grabeste sa afle cine este vinovat de degradarea sa. Mai multe module ale Coloanei Infinitului continua sa se innegreasca pentru ca lacul protector se pare ca nu a fost aplicat corect. Desi ministerul a fost sesizat de mai bine de o luna despre aceasta situatie, nu s-a facut nimic pina in prezent. Autoritatile locale asteapta si acum comisia care sa constate si cine este vinovat de aceasta degradare si care sint masurile care se impun.

„Se pare ca problemele au aparut in perioada de garantie a lucrarii, iar in acest caz executantul este responsabil. Noi nu putem decit sa sesizam forurile competente si sa asteptam sa ia masuri“, a mai spus Florin Circiumaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS