18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„O fata a Craiovei, pe care oficialii n-au ochi s-o vada!“

„O fata a Craiovei, pe care oficialii n-au ochi s-o vada!“

Romanestiul este un cartier din Craiova in care putini au curajul sa se aventureze dincolo de zona parcului. Si asta, nu pentru ca locuitorii ar fi neprimitori, ci pentru ca un drum pe strazile laturalnice este un risc pe care putini si-l asuma. Nu e asfalt, nici macar pietris; doar pamint mocirlos care-ti trece de glezne si din care masinile ies cu greu. De aproape 50 de ani, nimeni nu a aruncat o lopata de pietris pe drumurile desfundate. Deszapezirea o fac dintotdeauna locuitorii, la lopata. In ultima jumatate de secol, doar trei semne ale civilizatiei au ajuns acolo: telefonul, apa curenta si energia electrica. Si astea doar la cei care le-au platit scump, ca pe un lux, cu multi ani in urma!

Ca la tara

„Sa veniti pe strada sau pe aleea Homer din cartierul Romanesti sa vedeti in ce mocirla ne zbatem zi de zi, distrugindu-ne masinile si inotind in noroi pina la genunchi. Este mai rau decit in cel mai indepartat sat. Sintem considerati «zona B» a Craiovei si ma intreb, oare, pentru ce platim atitea impozite? Pentru mocirla pe care ne-o ofera domnul Bulucea? Nu mai vorbesc de gaze si de canalizare! Este deja un lux prea mare pentru noi. Veniti si va minunati cum arata aceasta strada, mai degraba haznaua Romanestiului! Atunci cind ploua, avem apa pina la scara. Am putea chiar sa ne dam si cu pluta“, ne scrie Ion Ovidiu Pantazie, un craiovean pentru care civilizatia incepe la vreo 500 m distanta de casa. Pina acolo, drum desfundat, noroaie, ulite ca dintr-un indepartat ev mediu. Daca n-ar fi stilpii de lumina si casele mai rasarite, n-ai avea dupa ce recunoaste mileniul trei. Dar ce folos, ca nici un bec nu functioneaza, iar noaptea e nebunie curata sa te aventurezi sa iesi din curte. Nici macar o lopata de piatra pe deasupra noroiului n-a binevoit primaria sa arunce pe strazile mai laturalnice ale Romanestiului. Si totusi, oamenii platesc taxe si impozite la bugetul local. Exasperati de uitarea in care i-au parasit autoritatile locale, craiovenii s-au hotarit sa riposteze cu aceeasi… uitare!

„Impozitele? Nu ma intereseaza impozitele!“

„Asa cum pe tovarasu’ Bulucea nu-l intereseaza de noi, nici pe mine nu ma intereseaza de impozitele lui! Copilul meu se duce la scoala in cizme, ca pe strada nu poti circula decit cu cizme de cauciuc. Si acum e bine, dar sa vedeti cind ploua… Inotam in namol!“, spunea Popa N., unul dintre locatarii din Romanesti, exasperat de conditiile „orasenesti“ de pe strada sa.

Ilie Lupu si Chera Furtuna locuiesc de o viata pe strada Homer. Nu au ramas niciodata restantieri cu plata milioanelor achitate primariei ca impozite pe locuinta. Era doar datoria lor civica! La fel cum datoria autoritatilor este sa se ingrijeasca de confortul craiovenilor. Semne de grija pentru contribuabil sint: decit sa se innamoleasca in ulite cind merg sa-si plateasca darile, mai bine …le platesc prin Internet! Simplu, nu?!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS