6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Flash

Primaria din conac

De cind a luat fiinta, Primaria din Vladila functioneaza in casa unui fost boier din localitate, Costica Ruscan. O data cu promulgarea Legii 10/2000, primaria era cit p’aci sa isi caute alt adapost. Asta pentru ca fiul boierului, Marius Ruscan, a revendicat casa si a cistigat-o in instanta. Noroc ca, la putin timp dupa ce a cistigat-o, urmasul boierului Ruscan a pus casa in vinzare. „Am luat-o cu 270 de milioane de lei. Este cam deteriorata, dar nu avem ce face. Bani sa o renovam nu prea ne-au mai ramas. Pe dinafara am refacut-o cum am putut. Pentru interior, incercam sa alocam bani de la buget“, a spus Dan Dorobantu, viceprimarul din Vladila.

Ingrasaminte chimice gratuite

In timp ce unii dintre taranii care au suprafete mai mari de 2,5 hectare nu au primit nici un gram de ingrasaminte cu titlu gratuit, cadou din partea Guvernului Romaniei, altii nu se obosesc sa ridice nici macar cantitatea adusa la botul calului. Este cazul unora dintre taranii care au pamint in Vladila, judetul Olt, care beneficiaza de ingrasaminte chimice gratuite, dar nu au chef sa si le ridice. „Unul este din Rotunda si unul din Visina. Le-am facut adrese sa vina la primarie sa si le ridice pentru ca nu avem unde sa le depozitam“, a spus viceprimarul comunei, Dan Dorobantu. Din 80 de tone, au mai ramas zece saci care zac intr-un colt pe holul primariei.

„Depindem de banii Comunitatii Europene“

Toti primarii au o singura preocupare: sa puna mina pe banii Comunitatii Europene. Se fac proiecte peste proiecte, in speranta ca se vor si aproba. La Vladila, apa este salcie de cind lumea. In sat sint putine puturi forate, iar localnicii s-au obisnuit sa aduca apa cu galeata de la distanta. Acum, primarul a facut si el un proiect si spera sa obtina 30 de miliarde de lei pentru a alimenta comuna cu apa. „Primul strat de apa nu este bun. Trebuie sa foram la mare adincime, peste 170 de metri, ca sa dam de apa buna. Depinde de banii Comunitatii Europene“, a precizat Dan Dorobantu, viceprimarul comunei. Daca proiectul de alimentare cu apa a comunei va fi respins, primaria va trebui sa gaseasca alta sursa de finantare pentru a fora puturi de mare adincime. Din bugetul local nu se poate aloca prea mult pentru alimentarea cu apa.

Viceprimar de 11 ani

Dan Dorobantu, de cind a intrat in politica si a inceput sa candideze, ocupa locul doi in primarie. Din ’92 incoace n-a vrut mai mult decit un loc eligibil la consilieri, asta ca sa fie sigur ca apoi obtine postul de viceprimar. Nici la alegerile viitoare nu vrea mai mult decit postul de consilier. „Fac echipa buna cu primarul de 11 ani. Scaunul de vice e destul de cald si de comod. N-am de ce sa vreau sa fiu primar, imi este bine si vice“, a spus Dan Dorobantu.

Un loc de munca este un lux

La Vladila, numarul tiganilor este mult mai mic decit in alte comune. Peste 100 de persoane beneficiaza de ajutor social. „Lunar trebuie sa platim 70 de milioane de lei. Avem 115 dosare in plata. Si asta pentru ca am fost destul de exigenti cind am intocmit actele de ajutor social. Sint oameni saraci, au pensii mici, de doua sute de mii de lei pe luna, sau nu au deloc. Traiesc din ajutorul social si din alocatiile copiilor“, a spus viceprimarul comunei. Cu exceptia perioadelor cind se poate munci la cimp ca zilier, alta posibilitate de a gasi un loc de munca nu exista in Vladila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS