24.5 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024

Si-n Postul Pastelui

Elevii doljeni vor primi tot lapte si corn

A inceput Postul Pastelui. Pina pe 27 aprilie, credinciosii nu au voie sa mai manince carne, iar de saptamina viitoare, nici brinza, lapte sau oua. Chiar daca Biserica interzice consumul acestor alimente, copiii vor primi in continuare lapte la scoala. Initiatorii programului spun ca nu s-au gindit, pina acum, la acest lucru.

Postul Pastelui este cel mai lung si mai important din traditiile credinciosilor. Anul acesta, enoriasii postesc sase saptamini, pina in Duminica Mare.

„Toata lumea trebuie sa tina post, pentru ca asa rinduieste Biserica. Postul Pastelui este cel mai important din an, pentru ca la sfirsitul lui au loc Rastignirea si Invierea lui Iisus. In aceasta perioada vor fi si Saptamina Mare, si Deniile, care sint foarte importante pentru credinciosi“, a spus preotul Sanda Ionel.

De la post sint scutiti copiii mai mici de sapte ani, batrinii si bolnavii.

ISJ Dolj va continua distribuirea laptelui


Desi nu a vorbit cu nici o fata bisericeasca, Monalisa Galateanu, inspector scolar general adjunct din cadrul ISJ Dolj, spune ca programul se va desfasura normal. „Copiii vor primi suplimentul de hrana in fiecare zi. Categoric ca programul «Lapte si corn» se va desfasura normal. Nu cred ca trebuie sa posteasca si copiii“, este de parere Monalisa Galateanu.

Citiva dintre parintii mai evlaviosi ai elevilor din clasele I-IV si-au instruit copiii sa nu mai consume lapte dupa data de 10 martie: „Si eu tin post si am tinut si cind eram mica, pentru ca asa am fost crescuti. Toata familia tine post si va tine si fiul meu cel mic, Gabi, care are noua ani si este elev. Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina din an si cred ca toata lumea ar trebui sa posteasca. Ii voi da la scoala suc natural de fructe“, spune Carmen S., mama unui copil din clasa a II-a.

Guvernul va analiza aceasta problema

Ilie Stefan, consilierul premierului Adrian Nastase, recunoaste ca distribuirea laptelui la scoli in Postul Pastelui este o problema: „Nu mi-am pus pina acum problema asta si nu s-a discutat nimic oficial. Este o problema si o vom analiza. Probabil ca vom intimpina dificultati in special in Moldova, unde lumea este mai credincioasa si pastreaza aceste sarbatori. Nu mi-am pus niciodata aceasta problema, dar ne vom gindi la o alternativa si vom discuta si cu distribuitorii de lapte, daca va fi cazul“, a spus coordonatorul la nivel national al programului „Lapte si corn“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS