3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Stiri diverse

Jandarmii au intensificat masurile de siguranta in scoli

Comandamentul Judetean de Jandarmi Mehedinti si autoritatile locale au adoptat un plan de masuri comune, in vederea prevenirii si combaterii faptelor care afecteaza ordinea publica si desfasurarea normala a activitatilor de invatamint in scoli. In acest sens, au fost suplimentate efectivele de jandarmi. „Urmarim, in special, combaterea consumului de droguri si de bauturi alcoolice si am stabilit masuri comune de colaborare cu politia, cu administratia publica si cu conducerile unitatilor de invatamint, pentru a evalua periodic starea de infractionalitate din mediul scolar. Am solicitat si identificarea elevilor-problema, predispusi la comiterea de fapte antisociale“, a spus lt. col. Vasile Erceanu, seful de Stat Major al Comandamentului Judetean de Jandarmi Mehedinti. De la inceputul anului, in Mehedinti au fost semnalate citeva cazuri izolate de patrundere a unor persoane, fara drept, in institutiile de invatamint, dar si de agresare sau de tilharire a elevilor. „Au existat astfel de situatii la Liceele <<Gheorghe Titeica>>, <<Theodor Costescu>>, Auto si nr. 4. Efectivele noastre de jandarmi au aplicat 12 sanctiuni contraventionale, in valoare de 23 de milioane de lei“, a spus lt. col. Vasile Erceanu.

Patru tirguri inchise din cauza pestei porcine

Tirgurile de la Pesteana, Tirgu Jiu, Bolbosi si Turceni din judetul Gorj au fost inchise intrucit angajatii Directiei Sanitar-Veterinare(DSV) Gorj au descoperit, la inceputul acestei saptamini, in localitatile Negomir si Dragoieni, doi porci infestati cu pesta. Mircea Covrig, directorul DSV, a spus ca toate cele patru tirguri au fost inchise preventiv pentru 60 de zile: „Aceasta perioada va fi prelungita daca va fi cazul. Toate animalele care au pesta trebuie sacrificate, iar locurile in care traiesc trebuie igienizate. Pesta se manifesta prin temperatura si pete rosii aparute pe pielea animalului. Ea nu se transmite de la animal la om“. In judetul Gorj, cei mai multi comercianti de porcine locuiesc in comuna Danesti si cumpara animalele de la Arad si Timisoara. Mircea Covrig a precizat ca una dintre cauzele aparitiei pestei o reprezinta si faptul ca de anul trecut porcii din judet nu mai sint vaccinati, aceasta prevedere fiind in spiritul legislatiei europene.

A inselat statul cu citeva sute de milioane de lei

Comisarii Garzii Financiare Mehedinti au sesizat Parchetul, in cazul administratorului SC MUS COM SRL- Han Arginesti. Ca urmare a unui control operativ la societatea respectiva, dupa verificarile facute impreuna cu Garda Financiara Dolj, s-a constatat ca, in perioada 19 iunie 2002 – 2 noiembrie 2002, Muscalu Cretescu Marin, fost administrator si asociat unic al fimei, a desfasurat acte de comert, in numele firmei MUS COM, dupa radierea acesteia, pe 19 iunie 2002. „Dupa ce a luat la cunostinta ca societatea MUS COM SRL a fost radiata, administratorul a infiintat o alta societate, sub denumirea MUSCOM SRL, efectuind in continuare acte de comert, respectiv aprovizionare si desfacere. In acest caz, am aplicat o sanctiune, in valoare de 150 de mii de lei, si am dispus confiscarea veniturilor realizate, in valoare de 354 de milioane lei. De asemenea, pentru continuarea cercetarilor, am sesizat Parchetul“, a spus Emil Ghelner, comisarul sef al Garzii Financiare Mehedinti.

Severineni arestati pentru furt calificat

Iulian Tudor, din Drobeta Turnu Severin, a patruns prin efractie, in perioada decembrie 2002-februarie 2003, in mai multe autovehicule parcate pe raza municipiului, intr-o locuinta si intr-un magazin, de unde a sutras bunuri in valoare de 15 milioane de lei. Autorul a fost arestat preventiv, iar din prejudiciul creat au fost recuperate bunuri in valoare de 13 milioane de lei. In aceeasi cauza s-a propus arestarea preventiva a lui Mircea Victor, din Drobeta Turnu Severin, care a sustras mai multe bunuri, in valoare de sase milioane de lei, in perioada ianuarie-februarie 2003.

Nota scazuta la purtare pentru „eroii“ de la Scarisoara

Cei doi elevi de la Scoala din comuna Scarisoara-Olt care s-au jucat cu un spray lacrimogen intoxicindu-si zece colegi s-au ales cu nota 7 la purtare. Purtatorul de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean(ISJ) Olt, prof. Nicolae Ionita, a spus ca sanctiunea a fost adoptata cu unanimitate de voturi de Consiliul profesoral al Scolii Scarisoara, in urma unei sedinte desfasurate zilele trecute. Aceasta este doar o prima pedeaspa pentru elevii Marius Vasile si Daniel Voicu. ISJ Olt, care a dispus formarea unei comisii care sa cerceteze cazul, va lua masuri in acest sens peste citeva zile, cind concluziile vor fi deja formulate de membrii comisiei.

Biblioteci fara bibliotecari

Un raport al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Olt arata ca in judet exista multe biblioteci, destul de multe carti, dar putini bibliotecari. Din totalul de 217 biblioteci existente, 40 functioneaza in cadrul scolilor generale si al liceelor, avind un fond de carte de peste 1,1 milioane de volume. 177 dintre biblioteci insa nu au angajat nici un bibliotecar, ele aflindu-se in grija profesorilor de limba romana din respectivele scoli sau a unor functionari din cadrul consiliilor locale. In ultimii ani, scolile si consiliile locale au redus drastic posturile de bibliotecari, din lipsa fondurilor de salarii. Raportul ISJ Olt arata, de asemenea, ca bibliotecile stau mai mult inchise, ceea ce-i impiedica pe elevi sau pe cei care au nevoie de carti sa aiba acces la ele. ISJ Olt a mai constatat ca, tot din lipsa banilor, fondul de carte este invechit si in multe cazuri nu mai corespunde cu programele scolare.

85 de autorizatii pentru vinzarea de martisoare

Primaria Drobeta Turnu Severin a eliberat 85 de autorizatii pentru comercializarea martisoarelor. Numarul cererilor a scazut la jumatate fata de anul trecut, cele mai solicitate zone fiind cele din fata magazinului Decebal, strada Horia si intersectia strazilor Crisan si Revolutiei. Comerciantii care nu respecta acordurile si nu isi achita datoriile fata de bugetul local vor fi sanctionati cu amenda contraventionala cuprinsa intre 800.000 si un milion de lei. Reprezentantii primariei severinene au inceput deja controalele aplicind trei sanctiuni, in valoare totala de zece milioane de lei, dar si numeroase avertismente.

Locuinte pentru tinerii si saracii din Olt

Citeva sute de locuinte noi vor fi date in folosinta in acest an in judetul Olt, beneficiari fiind tinerii si persoanele cu o situatie financiara precara. Cele mai multe locuinte vor fi date in Caracal, unde autoritatile vor inaugura pina in vara aproximativ 75 de apartamente si garsoniere cu chirie. In Slatina vor fi date 40 de locuinte, iar la Corabia, Scornicesti, Piatra-Olt si Bals, cite 60, toate construite cu fonduri de la ANL. Pina la sfirsitul anului se vor muta in case noi peste 500 de familii din judet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS