16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLipsa banilor a paralizat activitatea Serviciului de Ambulanta Dolj

Lipsa banilor a paralizat activitatea Serviciului de Ambulanta Dolj

Peste 200 de salariati de la Serviciul de Ambulanta Dolj au protestat ieri-dimineata impotriva subfinantarii institutiei de catre Casa de Asigurari de Sanatate Dolj. Angajatii au cerut conducerii sa refuze semnarea contractului cu CAS Dolj, pe motiv ca sumele alocate nu ajung decit pentru plata salariilor. Din cauza problemelor financiare, mai mult de jumatate dintre ambulante sint nefunctionale. Salariatii sint nevoiti sa plateasca piesele de schimb si benzina pentru a putea asigura macar o parte dintre urgente.

Incã de la primele ore ale dimineþii, peste 200 de salariaþi din toate cele 11 staþii din judeþul Dolj s-au adunat ieri la sediul Serviciului de Ambulanþã Dolj pentru a-ºi expune in faþa conducerii instituþiei nemulþumirile legate de lipsa banilor.

Protestatarii – din rindul medicilor, al asistentelor ºi ºoferilor de salvare – au arãtat cã fondurile alocate de Casa de Asigurãri de Sãnãtate Dolj ajung doar pentru plata salariilor, piesele de schimb, combustibilul ºi materialele sanitare fiind cumpãrate de angajaþi din propriile salarii, atit cit sã ajungã mãcar pentru rezolvarea cazurilor de maximã urgenþã.

„Mai am doar doi litri de benzinã in rezervor, pe care am cumpãrat-o cu banii mei, ºi nu ºtiu cum o sã mã descurc. De curind a trebuit sã-mi cumpãr pivoþi ºi alte piese de schimb. Am scos bani din buzunar pentru cã mi-e ruºine de oamenii care sunã disperaþi la salvare ºi ne cer ajutorul. Ce putem sã facem? Sã-i lãsãm sã moarã?“, a declarat Marius Bãrbuceanu, ºofer de ambulanþã la staþia din Craioviþa-Nouã.

Pentru a-ºi putea face meseria, ºoferii erau obligaþi de multe ori sã achiziþioneze pe datorie piese de schimb ºi combustibil, insã furnizorii ºi-au dat seama cã sint rãu-platnici ºi au refuzat sã mai aibã de-a face cu ei.

„Am ajuns sã mã milogesc pe la magazine pentru piese de schimb. Dar n-am reuºit sã le plãtesc nici pinã astãzi. M-am fãcut ºi de ris, cã m-am dus din nou pe acolo ºi m-au dat afarã“, a spus Nicolae Nica, ºofer la Serviciul de Ambulanþã Dolj.

Bolnavii mor cu zile pentru cã nu vine salvarea

In judeþ, situaþia este cel puþin la fel de gravã. Medicul coordonator de la punctul de ambulanþã Calafat, dr. Titi Tiþã, a semnalat un fapt deosebit de grav:

„In teritoriu mor oamenii cu zile pentru cã salvarea nu poate sã-i ducã la spital. Am ajuns in situaþia sã luãm bani de bolnavi pentru benzinã. Ieri (marþi-n.r.), in Calafat, nu am fost in stare sã transportãm la spital un copil de doi ani, cu stare febrilã. Tatãl lui ne-a sunat disperat de patru sau cinci ori, iar noi nu am fost in stare decit sã-i dãm niºte sfaturi medicale prin telefon. Nu ºtiu ce s-a intimplat cu copilul acela, mi-e groazã sã mã gindesc“.

„Am ajuns sã venim doar de formã la serviciu. Stãm la sediu ºi aºteptãm cu groazã in suflet ca dintr-o clipã in alta sã se intimple o nenorocire. Chiar trebuie sã moarã oameni pentru ca aceia care se ocupã de finanþare sã ia o mãsurã?“, a mai spus dr.Tiþã.

In jurul orei 10.00, salariaþii au intocmit o listã cu semnãturi impotriva semnãrii contractului cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate, pe care au inaintat-o conducerii Serviciului de Ambulanþã. Directorul instituþiei, dr. Antonie Antonie, a refuzat orice declaraþii in legãturã cu nemulþumirile salariaþilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS