27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024

Flash

Primaria, edificiul guvernarii pesediste

Sediul primariei din localitate, dotat, printre altele, cu faianta si gresie, a fost finalizat in actuala guvernare. Inceputa pe vremea lui Ceausescu, constructia s-a vrut un bloc de lux cu patru apartamente pentru stabii comunei. Dupa revolutie, primarii s-au hotarit sa-i schimbe destinatia in sediu de primarie. Noile lucrari au demarat in noiembrie 1999, dar au fost sistate din lipsa de bani, dupa care au continuat si au fost finalizate in 2001.

Consiliul local va patrona o brutarie si o moara

Cei din Primaria Deveselu considera ca realizarea cea mai importanta dupa doi ani de mandat o constituie noua moara a satului si viitoarea brutarie patronata de Consiliul Local Deveselu. Cladirea si utilajele de morarit si panificatie i-au costat pe edili circa doua miliarde de lei, insa ei sint multumiti ca de acum incolo oamenii vor avea moara in sat, nemaifiind nevoiti sa strabata citiva kilometri pina in satele vecine ca sa-si macine griul. „Intentia noastra, cind am cumparat moara, a fost sa infiintam un serviciu public de morarit si panificatie in subordinea primariei. Vom angaja oameni si vom incepe activitatea. Pe linga asta, am achizitionat si cladirea pentru viitoarea brutarie patronata de consiliul local“, spune viceprimarul Alexandru Copilescu. Investitia a fost posibila, adauga vicele, si datorita faptului ca pina de curind unitatea militara de la Deveselu a contribuit substantial la bugetul comunei, cu circa doua miliarde de lei pe an.

Trei kilometri pe mandat

Un alt punct important a fost asfaltarea a 1,5 kilometri de drum comunal, investitia costind 1,6 miliarde de lei. Primaria insa mai are ceva de cotizat, intrucit pe drumul nou-construit mai trebuie turnat un strat de uzura. Viceprimarul Copilescu spune ca in urmatorii doi ani are de gind sa-si continuie promisiunile electorale cu inca doi kilometri de asfalt. In ceea ce priveste programele de dezvoltare a infrastructurii prin intermediul Agentiei SAPARD, primaria a depus deja un proiect la ADR 4 Sud-Vest Oltenia, pentru o finantare externa de 100.000 de euro.

Vine TV prin cablu

In era informatiei, cei 3.500 de locuitori din Deveselu nu prind decit postul public TVR. Asa ca au demarat tratativele cu o firma TV cablu din Cluj, dar care isi are sediul regional intr-una dintre localitatile vecine. Oamenilor li s-a parut rezonabila oferta celor de la cablu, poate si pentru ca era singura: un milion taxa de instalare (platibila in doua rate), abonament lunar de 100.000 de lei, 13 canale. Pentru cei care inca asteapta cu nerabdare televiziunea prin cablu, raspunsul este la primarie. Antena parabolica este depozitata, deocamdata, chiar in holul de la intrarea in sediu.

Croitorese de export

Una dintre marile probleme sociale din Deveselu este lipsa locurilor de munca. Majoritatea celor de aici fac zilnic naveta la Caracal, care se afla la doar sase kilometri, sau chiar la Craiova. Sperantele se leaga insa de un investitor italian care vrea sa-si deschida un atelier de confectii. „Italianul a cumparat de la primarie o cladire de aproape 1.000 de metri patrati si a spus ca va crea in jur de 150 de locuri de munca. De confectionere si croitorese nu ducem lipsa, slava Domnului, ca multe au lucrat pe la fabrica de confectii din Caracal. Ba si pe la Craiova mai fac naveta zilnic vreo 40-50 de femei“, a precizat viceprimarul Copilescu.

Primarul ziarist si fotoliul cetateanului

Gheorghe Beciu, primarul comunei Deveselu, se semneaza pe documentele oficiale „primar, ziarist Gheorghe Beciu“. Cum edilul sef lipsea din localitate la ora vizitei noastre, explicatia ne-a dat-o tot vicele Copilescu: „Domnul primar este ziarist pentru ca a terminat Facultatea de ziaristica. Nu stiu daca a si profesat aceasta meserie pina acum“. In spiritul profesiei pe care si-o alesese la virsta studentiei, prima masura pe care a luat-o primarul dupa ce a ajuns la sefia comunei a fost sa instaleze in holul institutiei un fotoliu (de altfel, foarte comod). Deasupra lui sta scris „Fotoliul cetateanului“. Explicatia: cind vine in audienta, alegatorul trebuie sa astepte cit mai comod, nu ca pe vremea „fostului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS