16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCuprinderea copiilor in clasa I de la sase ani nu va afecta posturile din invatamint

Cuprinderea copiilor in clasa I de la sase ani nu va afecta posturile din invatamint

La sedinta cu directorii unitatilor de invatamint de ieri, inspectorul general al ISJ Dolj, Constantin Busoi, a spus ca generalizarea invatamintului de zece clase incepind cu anul scolar 2003-2004, precum si cuprinderea copiilor in clasa intii de la virsta de sase ani sint categorice. In urma unei statistici facute de ISJ Dolj, s-a constatat ca, in ultimii patru ani, 30% dintre copiii din clasa I implinisera sase ani inainte de inceperea scolii, iar 25% aveau virste sub sase ani. Busoi le-a explicat directorilor ca trebuie sa-i lamureasca pe parinti, astfel incit acestia sa nu intre in alerta:

„Parintii trebuie convinsi ca nu este nimic iesit din comun daca isi dau copiii la scoala de la sase ani. Programa analitica de clasa I va fi adaptata pentru virsta de sase ani. Daca parintii nu sint de acord, din cauze medicale sau altele la fel de pertinente, nu li se intimpla nimic. Nici unul dintre ei nu va fi amendat. Penalitatile se suporta numai in situatia abandonului scolar, ceea ce este cu totul altceva“.

Inspectorul general a dat asigurari ca nici o educatoare nu trebuie sa-si faca probleme in legatura cu postul. Dimpotriva, se vor scoate si alte posturi la concurs, a mai spus acesta.

Cit priveste generalizarea invatamintului de zece clase, absolventii de opt clase sint obligati sa se inscrie la liceu sau la scoala profesionala. Dupa absolvirea celor zece clase, fiecare elev de la scoala profesionala are o calificare. Daca elevul doreste o specializare superioara meseriei lui, va continua inca un an sau doi, dupa cerinte, pina la absolvirea scolii profesionale.

Conducerea inspectoratului a mai abordat „finantarea proportionala globala“, care se experimenteaza in zece judete inclusiv in Dolj, probleme ale examenelor de capacitate si bacalaureat si admiterea in liceu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS