10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSingurul ziar comunal din Romania se numeste Jiana si a aparut in Mehedinti

Singurul ziar comunal din Romania se numeste Jiana si a aparut in Mehedinti

Doua fiice ale comunei si primarul au scris in primul numar

Oamenii din cele cinci sate ale comunei Jiana-Mehedinti au, de saptamina trecuta, singurul ziar rural din Romania, editat de doua fiice ale localitatii, cu sprijinul primariei. Potrivit primarului Gheorghe Popescu, ideea unei publicatii locale era mai veche, dar nu a putut fi pusa in practica din cauza lipsei de fonduri: „Am vrut de anul trecut sa scoatem ziarul, dar nu au fost bani. Acum ne sponsorizeaza niste patroni din comuna. Aceasta publicatie va constitui o sursa de informatie pentru populatia din cele cinci sate ale comunei“.

„Se poate investi si in cultura“

La lansarea lunarului Jiana, au participat si oficialitati ale judetului, care au salutat infiintarea unei publicatii comunale. Secretarul general al Prefecturii Mehedinti, Nicolae Draghiea, a spus ca institutia pe care o reprezinta va acorda tot sprijinul pentru aparitia acestei publicatii: „Cred ca acest ziar este reprezentativ pentru localitatile rurale din Romania. Ceea ce s-a reusit aici demonstreaza ca, acolo unde se doreste, se poate investi si in cultura. Sint sigur ca ziarul va trece dincolo de granitele acestei comune.“ Doua tinere nascute in Jiana, printre care una studenta la Jurnalism, sint cele care editeaza singurul ziar comunal din Romania. „Vom incerca sa aducem la cunostinta cititorilor amanunte din viata localitatii si activitati care se desfasoara in comuna. Vom veni de doua ori pe luna aici, ne luam materiale si apoi le publicam. Ne-am bucurat cind am vazut satenii cu ziarul in mina“, a spus Madalina Popa, redactor-sef al publicatiei Jiana, la care lucreaza impreuna cu prietena sa, Geta Cintar.

„Problema e sa scrie sub poza. In rest, e bine…“

Cei mai incintati de noua aparitie editoriala s-au aratat locuitorii comunei Jiana, care au inceput chiar sa isi exprime primele optiuni. „E foarte bun ziarul, dar trebuie sa puna si numele persoanei fotografiate in el, sa stim si noi cine este. Asa, nu stim daca-i de la noi din sat sau de altundeva. Publicatia e foarte buna, iar articolele, de asemenea. Problema e sa scrie sub poza, ca, daca nu, eu nu-l cunosc. In rest, e bine“, a spus Constantin Banciu, de 67 de ani, din Jiana. Primul numar al ziarului comunal Jiana cuprinde informatii despre localitate, un editorial semnat de primar, sfaturi pentru tinerele mame si chiar o poezie dedicata primaverii. Lunarul Jiana va costa 2.000 de lei, un pret apreciat ca fiind acceptabil de catre sateni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS