14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Oltenia pe scurt

160 de elevi mehedinteni, la olimpiada de stiinte socio-umane

Proba judeteana a olimpiadei de stiinte socio-umane s-a desfasurat simbata dimineata, la Grupul Scolar de Constructii-Montaj din Drobeta Turnu Severin. 160 de elevi mehedinteni au sustinut examene la filosofie, logica, economie, sociologie si educatie si cultura civica. Pentru prima data, la acest concurs au participat, pe linga liceeni, si elevi din ciclul primar si gimnazial. Pentru a impiedica aparitia oricarei fraude, Ministerul Educatiei si Cercetarii a trimis subiectele in plic inchis catre Inspectoratul Scolar Judetean Mehedinti, care le-a distribuit elevilor participanti la olimpiada.

Patru proiecte Ricop in Olt

Judetul Olt a cistigat finantare europeana in cadrul programului Ricop pentru patru proiecte. Toate proiectele cistigatoare vizeaza ranforsarea de sisteme rutiere in comunele Vulpeni, Morunglav si Potcoava. Primul proiect, cu sansele cele mai mari de finalizare, prevede construirea unui pod de beton peste riul Plapcea, in valoare de 128.000 de euro. Lucrarea a fost cistigata de firma BALTOI PRIMACONS SA Slatina si inaugurarea va fi facuta in luna martie. In ceea ce priveste celelalte lucrari, proiectul comunei Potcoava a fost scos abia de curind la licitatie, iar la Morunglav, firma care va duce la indeplinire lucrarea este fosta societate de drumuri nationale din Craiova, acum SC ANCORAD SA. Valoarea fiecarui proiect variaza intre 100.000 si 250.000 de euro. (M.M.)

Noi pensiuni turistice

Noi pensiuni turistice vor fi infiintate, in perioada urmatoare, in judetul Mehedinti. In acest sens, la sfirsitul saptaminii trecute, la Bahna a avut loc o intilnire la care au participat reprezentantii factorilor de decizie din judetul Mehedinti, dar si reprezentantii Asociatiei Romane de Turism Rural si Ecologic. La finalul intilnirii, acestia au apreciat judetul Mehedinti ca o zona propice pentru dezvoltarea turismului rural, in special datorita faptului ca nu a fost influentat foarte mult de activitatile industriale. Zonele cele mai apreciate pentru infiintarea unor viitoare pensiuni de turism au fost Bahna, Mraconia si Muntii Mehedintiului.

Cu securea la furat de curent

Un craiovean a ajuns la spital simbata dupa-amiaza, dupa ce un vecin pe care l-a prins furind curent l-a lovit in cap cu un obiect contondent.

Ion Birsan, de 51 de ani, din cartierul Craiovita-Noua, s-a intors de la serviciu insotit de un electrician care trebuia sa remedieze un scurtcircuit aparut la reteaua care alimenta liftul din bloc. „Electricianul s-a apucat imediat de treaba. La un moment dat, a intrebat de ce se consuma atit de mult curent electric pe scara blocului si, cind m-am dus sa verific, am vazut ca la etajul cinci unii furau curent prin niste fire trase pe sub usa“, a spus Birsan.

Barbatul a luat atunci un patent si a taiat toate firele. Gestul lui a stirnit insa furia proprietarilor instalatiei improvizate, care au dat buzna afara sa-l pedepseasca pe debransator. „S-a auzit o pocnitura, probabil de la un resou deconectat, apoi au iesit proprietarii furiosi. Anisoara Mihalache si concubinul ei Petre Privante. Am auzit-o pe femeie cum il indemna sa ma loveasca, apoi mi-am pierdut cunostinta, fiind lovit in cap cu o secure“, a relatat victima.

Ion Birsan a fost internat in Clinica de Neurochirurgie a Spitalului de Urgenta dn Craiova, cu diagnosticul traumatism cranian, plaga taiata in regiunea fronto-parietala dreapta.

Politia a inceput cercetarile in vederea stabilirii imprejurarilor in care s-a produs agresiunea.

40 de ani de la infiintarea Casei de Ajutor Reciproc

Membrii Casei Judetene de Ajutor Reciproc a Pensionarilor(CJARP) Mehedinti au aniversat simbata 40 de ani de existenta a institutiei. Potrivit presedintelui Iosif Calugaru, institutia a acordat un sprijin important pensionarilor si nu numai, oferind imprumuturi si facilitati importante: „Anul trecut, am acordat 4.000 de imprumuturi in valoare de opt miliarde de lei“. Prezenti la dezvelirea unei placi comemorative, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Dinu, si prefectul de Mehedinti, Dan Trancota, au promis infiintarea unui club pentru pensionari.

Grav accident de circulatie la Rogova

Doua persoane au fost ranite intr-un accident de circulatie, produs ieri-dimineata, in jurul orei 5.00, pe raza localitatii Rogova Mehedinti. Ion Fortache si Simona Horvath, ambii de 33 de ani, pasageri intr-un autoturism Dacia, care a intrat in coliziune cu un alt autovehicul, au suferit multiple traumatisme, fiind transportati la Spitalul Judetean Mehedinti. Simona Horvath, care a suferit o fractura de coloana cervicala si un traumatism cranian deschis, a fost transportata la Spitalul de Urgenta din Bucuresti.

Tudor Gheorghe cinta la Tirgu Jiu de Dragobete

Spectacolul „Petrecerea cu taraf“ al lui Tudor Gheorghe va fi sustinut asta-seara la Casa de Cultura a Sindicatelor din Tirgu Jiu, incepind cu ora 19.00. Concertul se va desfasura simultan cu manifestarile organizate de primarie cu ocazia Dragobetelui, la aceeasi ora fiind programat in Piata Prefecturii un spectacol de muzica usoara si populara, sustinut de artistii Scolii Populare de Arta, urmat de o discoteca in aer liber. Organizatorii sarbatorii de Dragobete au mai programat la ora 12.00 o casatorie, care se va oficia la Poarta Sarutului, la cererea celor doi tineri.

Ciuperci Ma Ling cu nisip

Ciupercile in conserva Ma Ling, made in China, sint pline de nisip si nu pot fi consumate. Desi inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au dispus retragerea de la comercializare a acestor conserve, comerciantii nu se indura sa piarda banii investiti. Este cazul societatii NICOVIR EXIM SRL din cartierul Brazda lui Novac – Craiova, care avea expuse la vinzare 12 cutii de ciuperci in conserva. „Nu stiu care este explicatia. S-ar putea sa nu le spele bine inainte de a le conserva. Pentru ca apoi, oricit le-ai spala, tot nu se indeparteaza nisipul. De aceea, atragem atentia consumatorilor sa nu mai cumpere ciuperci in conserva marca Ma Ling“, a declarat Dumitru Ionescu, inspector OJPC Dolj.

Mezeluri expirate

In magazinul alimentar SC DOMINUS COMPRES SRL din cartierul craiovean Brazda lui Novac, produsele alimentare erau expuse peste tot: cutiile de citrice si baxurile de bauturi erau depozitate pe jos, pungi cu diferite produse erau prinse cu scotch pe perete, iar pe calorifer erau expuse vinurile contrafacute. „Toate astea ar trebui sa stea pe paleti, nu pe jos“, a spus Dumitru Ionescu, inspector in cadrul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj.

Vinzatoarele de la magazinul alimentar s-au facut ca uita sa mai verifice mezelurile din vitrina frigorifica din magazin. Pe linga faptul ca majoritatea mezelurilor existente in vitrina erau „transpirate“, iar mizga formata deasupra incepuse sa capete miros, s-au gasit si produse expirate: 2,5 kilograme de crenvursti, tot atitea de parizer cu ciuperci si trei de toba. Toate produsele aveau termenul de valabilitate depasit cu aproape doua saptamini.

Produsele au fost retrase de la comercializare si deteriorate.

Personalul angajat nu avea analizele facute si nici nu purta echipament de protectie. De asemenea, patronul societatii nu a putut face dovada ca unitatea are autorizatii sanitare de functionare si sanitar veterinare.

Pentru deficientele constatate, patronul SC DOMINUS COMPRES SRL risca o amenda de pina la 30 de milioane de lei.

Atentie la vinurile contrafacute!

Producatorii de vinuri false se pare ca nu pot fi opriti, in ciuda controalelor facute de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj. Piata craioveana este plina de „vinuri de masa“, ambalate la sticle de plastic de doi litri, pe etichetele carora scrie „Fiii Dobrogei“, imbuteliat de SC VINALCOOL COMPANY SRL – Constanta si „Manastirea Dunareni“, imbuteliat de SC DOBROGEA SRL – Tulcea. „Sint vinuri contrafacute. Pentru fabricarea lor s-au folosit arome si coloranti sintetici, aciditatea fiind mult peste limita admisa. Aceste vinuri pun in pericol sanatatea consumatorului. Oamenii sint atrasi de pretul lor mic si de aceea le cumpara“, a precizat Dumitru Ionescu, inspector OJPC Dolj.

Apa chioara vinduta drept apa minerala

Inspectoratul de Politie al Judetului Dolj a propus Parchetului de pe linga Judecatoria Craiova trimiterea in judecata a craioveanului Marian Rotaru, care a inselat mii de cumparatori, vinzindu-le apa de la robinet drept apa minerala.

In perioada iunie – iulie 2002, Marian Rotaru, in calitate de administrator al unei societati comerciale din Craiova, a imbuteliat 3.040 de litri de apa potabila, pe care a comercializat-o apoi drept apa plata. Pentru a fi cit mai convingator, a aplicat pe sticle etichete contrafacute, cu inscriptia „apa minerala necarbogazoasa Buzias“.

Acelasi Marian Rotaru este acuzat si de evaziune fiscala, deoarece, in perioada 1999 – 2002, a desfasurat activitati de comert si prestari servicii pe numele altei firme a sa, dar fara a evidentia in contabilitate venituri de circa 345 de milioane de lei. S-a sustras astfel de la plata unor impozite si taxe catre bugetul de stat in suma de 121,8 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS