7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSolia de pace a medicilor de familie, mituita la nivel inalt

Solia de pace a medicilor de familie, mituita la nivel inalt

Conflictul dintre medicii de familie si CAS continua sa faca valuri. In urma discutiilor de la sfirsitul saptaminii trecute – provocate de noul contract pe 2003 incheiat intre cele doua parti – neintelegerile au luat amploare. Deoarece pe anul in curs CAS a redus cu 20 de procente fondurile alocate medicinii primare, medicii de familie au recurs la proteste de strada pentru a obtine o renegociere a contractului. In plus, cele doua organizatii profesionale – Patronatul Medicilor de Familie si Societatea Medicilor de Familie – au cerut ca de aceasta data sa fie prezente la negocieri.

Cristian Sever Oana, presedintele Societatii Medicilor de Familie (SMF), a fost invitat miercuri, 19 februarie, la Ministerul Sanatatii, in vederea discutarii prevederilor contractului. Potrivit vicepresedintei SMF Dolj, dr. Silvia Zbarcea, intilnirea care trebuia sa aiba loc la 16.30 a fost aminata pentru citeva ore, din motive necunoscute. Ajuns in cele din urma la masa negocierilor, Cristian Sever Oana a fost surprins sa vada ca asa-zisa negociere a capatat aspectul unei mituiri in toata regula: i s-a oferit un post de director in cadrul Ministerului Sanatatii.

„Presedintele a refuzat, desigur. Le-a raspuns reprezentantilor CAS si ai ministerului ca inca asteapta o negociere a contractului privind furnizarea serviciilor medicale“, spune dr. Silvia Zbarcea.

In speranta ca situatia isi va gasi o rezolvare in cel mai scurt timp, patronatul si-a trimis si el reprezentanti sa discute. Astfel, chiar a doua zi, joi, 20 februarie, dr. Doina Mihaila (Patronatul Medicilor de Familie) si dr. Mircea Iorga (presedintele Societatii Medicilor de Familie Bucuresti) au mers pina la cel mai inalt nivel al statului: Ion Iliescu.

„Se pare ca presedintele a receptionat bine semnalul nostru. A promis ca in cursul acestei saptamini se va intilni cu reprezentantii tuturor forurilor si vor lua o decizie “, a precizat dr. Silvia Zbarcea. Astfel se asteapta ca, in cel mai scurt timp, partile sa fie convocate la o intilnire la Snagov. Vor fi prezenti reprezentantii CAS, ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ai directiilor sanitare, ai ministerului si ai organizatiilor medicilor de familie. La sedinta – care se spera sa se incheie cu un contract avantajos medicilor de familie – va participa si primul ministru, Adrian Nastase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS