14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePasaportul - privilegiul olteanului tupeist si cu coate ascutite

Pasaportul – privilegiul olteanului tupeist si cu coate ascutite

Imbulzeala, inghionteli, injuraturi si chiar paruieli. Nu e coada la pui sau la portocale, de pe vremea Impuscatului, ci coada la pasapoarte, din zilele noastre. Cine vrea sa plece peste hotare si nu renunta la idee in primele zile de stat in picioare in fata Biroului Pasapoarte trebuie sa reziste in fiecare zi programului de „dat din coate“, de la 8.00 la 12.00. Oamenii se trec singuri pe liste facute de ei, dar degeaba. Ei spun ca, atita timp cit nu exista reguli stabilite de functionarii biroului respectiv, debandada va continua si prioritate vor avea mereu „pilele“ si „tupeistii“.

Toti cei care au depus actele pentru obtinerea pasaportului si trebuie sa il ridice cunosc „regula de aur“: daca vrei un loc in fata, nu astepti sa scapete soarele ca sa te infiintezi la birou! Din pacate insa, nu este suficient. Trebuie sa fii chiar norocos sa te numeri printre cele 50-60 de persoane „strigate“ intr-o zi, chiar daca astepti de la patru dimineata sa-ti vina rindul. Daca nu, vii si miine, si poimiine, pina ajungi in fruntea listei.

„Este o babilonie. Nu se da nimic, nici bon de ordine, nici numar de inregistrare, nimic. Listele le facem noi, sa ne tinem rindul, dar degeaba, ca listele lor se reactualizeaza in fiecare noapte si tot la coada te trezesti“, spune cu obida Ion Florea, care spera sa ajunga la Paris, la copii.

„Trebuie sa fiu acolo in aprilie. Stiam de la cunostinte cum merge treaba cu pasaportul si de-aia am venit de acum. Dar, cum vad eu ca merg lucrurile, s-ar putea sa nu il iau pina in aprilie. Stau de la ora patru la coada. Aici iti trebuie forta sa te strecori si multa bafta“, continua barbatul.

La coada in fiecare zi, timp de o saptamina

Dumitru Ciovica are 54 de ani si trei operatii pe cord deschis. Cu toate astea, nu l-a lasat inima sa renunte la statul la coada si la plecarea in Germania.

„Ma duc la copii. Numai eu, ca pentru nevasta-mea nu am mai avut bani. Poate reusesc sa-mi fac si un control medical. De luni vin aici in fiecare zi. Inainte de ora sase. Stau ore in sir numai sa fiu aici cind se striga lista, pe la ora 12.00, ca sa nu pierd rindul. Daca nu esti cind te striga, te taie de pe lista. Sint al 54-lea, dar, cum de azi-dimineata si pina la ora 11.00 nu intrara decit 15 persoane, nu cred ca am sanse nici astazi (ieri – n.r.). Mai vin miine, ce sa fac…“.

Oamenii sint mai mult decit indignati. Sansa de a ajunge in fata depinde, in mare masura, de tupeu si de ascutimea coatelor.

Functionarii Biroului de Pasapoarte spun insa ca sint prea putini la numar pentru a avea oameni care sa faca liste si sa tina cont de ele. In lipsa de oameni si de o metoda menita sa multumeasca pe toata lumea, se face apel la organele de ordine pentru a restabili linistea si disciplina cind nervii celor de la coada o iau razna. Asa cum s-a intimplat si la acest sfirsit de saptamina, cind spiritele nu au putut fi calmate decit cu ajutorul jandarmilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS