Acasă Actualitate 200 de miliarde de lei economisite prin licitatii organizate in domeniul medical

200 de miliarde de lei economisite prin licitatii organizate in domeniul medical

-

Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Dan Nica, a sustinut ieri, in fata celor 42 de prefecti intruniti la Snagov, o prezentare a functionarii sistemului electronic de achizitii publice pentru domeniul medical.

„Pentru cele aproape 30.000 de tranzactii incheiate de institutiile din domeniul medical prin www.e-licitatie.ro s-au obtinut economii de peste 200 de miliarde de lei, reprezentind o proportie medie de economisire de 16,6%, care a ajuns, in unele cazuri, la peste 90%. Aceste economii ar fi fost chiar mai ridicate daca unele dintre autoritatile contractante nu ar fi avut probleme cu intelegerea procedurilor de achizitie, daca nu ar fi incercat sa realizeze tranzactii pentru un singur produs si in conditii de livrare inacceptabile pentru orice furnizor. Nu pot sa ma pronunt. Nu stiu daca este vorba de necunoastere a procedurilor sau de o incercare de discreditare a sistemului, care, este clar, a produs nenumarate «neplaceri» celor responsabili cu achizitiile in spitale, nu toti fiind obisnuiti cu transparenta procesului de incheiere a contractelor.

Sintem bucurosi sa constatam, la aproape un an de la intrarea in functiune a www.e-licitatie.ro, ca, in cele mai multe cazuri, sistemul electronic de achizitii publice si-a dovedit eficienta, a diminuat birocratia si a condus la largirea cercului de furnizori cu acces la contractele administratiei publice. Cred ca este un moment bun pentru o evaluare a rezultatelor acestuia, de consemnare si diseminare a bunelor practici in organizarea cererilor de oferte, dar si de exercitare a unui control mai riguros la nivel local“, a declarat azi Dan Nica.

Anul trecut, in sistemul sanitar au fost realizate achizitii in valoare de peste 8.000 de miliarde de lei, cele efectuate prin www.e-licitatie.ro atingind aproximativ 1.000 de miliarde de lei.

Sistemul electronic de achizitii publice, www.e-licitatie.ro, functioneaza din 4 martie 2003, existind pina in prezent cereri de inscriere in sistem din partea a 843 autoritati contractante si peste 7.000 de furnizori. Se estimeaza ca in urmatorii trei ani economiile obtinute prin www.e-licitatie.ro vor ajunge la peste 750 de milioane de euro, reprezentind aproximativ 24.000 de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Aveţi nevoie de odihnă și detașare de cotidian în prima parte a săptămânii. Sănătatea este vulnerabilă, astfel că o consultație medicală...

Bancul zilei

Tu, nevastă, este adevărat că ai avut mai mulţi bărbați înainte să te măriţi cu mine?Măi, omule, aseară ți-a plăcut?Mi-a plăcut!Dar alaltăseară...