16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDisperare si imbulzeala la usa medicilor specialisti

Disperare si imbulzeala la usa medicilor specialisti

Printr-o decizie a ministrului sanatatii si familiei, cabinetele medicilor specialisti din Policlinica de adulti a Spitalului Municipal „Filantropia“ au fost mutate din cladirea in care au functionat vreme de zeci de ani in niste camarute vechi si strimte situate in alte patru corpuri de cladiri ale spitalului. In timp ce bolnavii asteapta ore intregi in picioare pe holurile inguste sau bijbiie dintr-o cladire in alta ca sa gaseasca policlinica, mai-marii spitalului se ocupa intens de reamenajarea fostei cladiri a policlinicii, care va fi transformata in pavilion de spital cu doua sectii: interne si chirurgie. Gurile rele spun ca amenajarea acestor sectii in cea mai buna cladire a spitalului ar fi mai degraba un moft al unor persoane importante din conducerea unitatii sanitare. Asa s-ar explica si amenajarea unei sectii de chirurgie la etajele I si II ale unui imobil unde bolnavii vor fi transportati cu targa pe scari pentru ca nu exista un lift adecvat. Conducerea Spitalului „Filantropia“ sustine insa ca imbulzeala este cauzata de noul contract-cadru al CNAS.

Pentru un bolnav care are trimitere de la medicul de familie, gasirea Policlinicii de adulti a Spitalului Municipal „Filantropia“ este o sarcina ingrata. Asta pentru ca, de ceva vreme, accesul in cabinetele medicilor specialisti – situate in patru cladiri ale spitalului – se face dupa un traseu care ar pune la grea incercare si nervii cei mai tari. Camarutele in care medicii isi consulta pacientii se afla la capatul unor culoare inguste si intortocheate care servesc si drept sala de asteptare pentru bolnavi.

Consultatii medicale in cabina portarului

In apropierea cladirii care a adapostit pina nu de mult Policlinica de adulti se afla un imobil cu un etaj, care ar putea fi foarte usor confundat cu cabina portarului. Poate si din cauza invecinarii cu bariera care ingradeste accesul autoturismelor straine in incinta. In realitate, cladirea – odinioara sediul registraturii spitalului – a devenit de curind o portiune din policlinica de adulti, unde isi desfasoara activitatea cabinetele de oncologie, urologie si interne.

Aici vin in fiecare zi, pentru consultatii, zeci de pacienti. Pentru bolnavii de cancer sau cei cu probleme urologice, accesul in cabinetul unic, situat la etajul I al imobilului, se face pe o scara ingusta, la capatul careia se afla holisorul de asteptare. „Sala de asteptare“ este un termen pretentios pentru aceasta incapere in care bolnavii stau inghesuiti uneori ore intregi pina sa le vina rindul. „Stau aici de patru ore in picioare pentru o consultatie. Nu-i pasa nimanui ca sint bolnava de cancer. Sintem tinuti aici pe hol ore intregi, inghesuiti ca niste animale. Fara pic de respect si omenie. Astea sint conditiile pe care le ofera spitalul pentru niste oameni care nu mai au mult de trait“, a spus o batrina revoltata pina la lacrimi.

Aceeasi lipsa de spatiu este si la parter, acolo unde functioneaza cabinetul de boli interne. Bolnavii vin in numar destul de mare inca de la ora 6.00 ca sa prinda un bon de ordine. Pentru ca in sala de asteptare nu pot intra mai mult de sase persoane, bolnavii asteapta de multe ori in strada, pe trotuar.

Pacientii sint alesi ca la loterie

Tot pe bvd. N.Titulescu se afla un alt pavilion de policlinica unde isi desfasoara activitatea mai putin de zece cabinete medicale. Pe holul mare de la intrare, care serveste drept sala de asteptare pentru bolnavii veniti la consultatii, o inghesuiala de nedescris. Oamenii, unii dintre ei veniti de la ora 2.00 (noaptea), asteptau in jurul orelor prinzului ca sa prinda programare dupa-amiaza. Momentul in care se facea insa impartirea bonurilor de ordine era extrem de tensionat. Bolnavii asteptau ca la loterie verdictul asistentei care trebuia sa anunte cistigatorii. Dupa impartirea bonurilor, cei mai multi dintre ei plecau acasa, urmind sa vina in ziua urmatoare pentru a o lua de la capat.

Maria Pistol, de 68 de ani, din Craiovita Noua, vine de doua zile si tot n-a reusit sa intre. „Stau aici de la ora 6.00, ca sa-mi spuna medicul neurolog ca astazi nu face decit 12 pacienti, iar eu eram a 13-a pe lista. Ieri (marti n.r.), am fost a 11-a si tot n-am intrat pentru ca au fost consultati doar sase pacienti“, a spus femeia.

De la ora patru la coada la endocrinologie

Intr-o situatie similara se aflau si pacientii care asteptau la usa cabinetului de endocrinologie. Printre ei se afla si craioveanca Floarea Grecu, de 51 de ani: „ Sint bolnava de osteoporoza, hipertiroidim si am fost operata de curind de cancer uterin. Si trebuie sa urmez tratament pentru toate aceste boli. Dar pentru ca nu ni se elibereaza decit o reteta gratuita sau compensata, le iau pe rind. Acum am venit la endocrinolog pentru reteta. Astept de la ora 4.00 ca sa pot sa apuc un bon de ordine. Daca am noroc, voi reusi sa iau reteta in dupa-amiaza aceasta“. Femeia este insa mult mai ingrijorata de faptul ca nu i se permite efectuarea unui test gratuit pentru detectarea cancerului, desi pentru un bolnav operat de aceasta boala este obligatoriu: „Analiza Papanicolau pentru cancer se face gratuit doar o data la sase luni. Ori eu am facut analiza asta prin decembrie, dar nu a iesit. Asa ca ar trebui sa o repet acum, insa abia peste sase luni pot sa mai fac alta gratuit“.

Bolnava doarme in gara

Everoana Tanase, de 53 de ani, a venit tocmai de la Amarastii de Jos, ca sa prinda un bon de ordine la endocrinologie insa nu a avut noroc, asa ca va ramine sa doarma in gara. Poate va avea mai mult noroc in ziua urmatoare. „Am venit de la ora 6.00 ca sa apuc bon si degeaba. In dupa-amiaza asta nu mai pot sa intru la cabinet pentru ca sint a zecea pe lista, iar asistenta mi-a zis sa vin miine. Asa ca in noaptea asta dorm in gara si o sa vin miine din nou. Poate o sa am noroc“, a spus femeia.

Pentru a evita aglomeratia, medicii cardiologi au incercat sa vina cu o solutie, programind pacientii din timp. Prioritate au insa cei din mediul rural, care trebuie investigati chiar in ziua in care se prezinta la cabinet. Ceilalti bolnavi, indiferent de suferinta trebuie sa astepte zile intregi ca sa le vina rindul. Cozile nu au disparut insa. Oamenii vin cu citeva ore mai devreme la cabinet, pentru ca nu cumva medicul sa-si termine norma de bolnavi.

Noul contract-cadru este vinovat

Cei mai multi dintre bolnavii care asteptau in fata cabinetelor sustin ca era mult mai bine in vechea cladire. „Acolo era loc suficient, chiar daca uneori era multa lume si mai trebuia sa astepti la coada. Dar macar aveam suficient loc in sala de asteptare si nu stateam toti claie peste gramada ca acum. Ca sa nu mai vorbesc de scaune. Aici nu sint mai mult de doua-trei, pentru ca nu ar mai avea oamenii pe unde sa treaca“, a spus Stefan Cruceru, de 54 de ani, din Caraula.

Dr. Alexandru Stoenescu, directorul adjunct al Spitalului Municipal „Filantropia“ spune ca imbulzeala care i-a adus in pragul disperarii pe bolnavii care vin la policlinica este cauzata nu atit de mutarea cabinetelor de specialitate in alte corpuri de cladire, cit mai ales de noul contract-cadru elaborat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate: „Cozile au aparut o data cu intrarea in vigoare a contractului-cadru pe acest an, care prevede ca retetele compensate si gratuite nu pot fi eliberate de medicii specialisti decit prin cabinetele din policlinica, nu si prin cele particulare“.

Cit despre oportunitatea dezafectarii fostei cladiri a policlinicii, transformata acum in clinica de spital – interne si chirurgie – acelasi director adjunct sustine ca era necesara o asemenea modificare, in ciuda faptului ca imobilul nu are un lift pentru transportul bolnavilor: „Trebuia sa facem o sectie de chirurgie, pentru ca spitalul nu avea asa ceva, in conditiile in care deserveste intregul municipiu Craiova si este al doilea ca marime din judetul Dolj. Am considerat ca se preta cel mai bine pentru activitatea de chirurgie cladirea fostei policlinici. Este adevarat ca imobilul nu dispune de un lift special pentru transportul bolnavilor, dar nici alte spitale – Segarcea, sau Spitalul CFR din Craiova – nu au lift. Si apoi, bolnavii pot fi transportati, la nevoie si cu targa pe scari, sau in carucior cu liftul cel mic pe care il avem acum“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS