5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalele craiovene isi vor inchide portile in mai putin de doua saptamini

Spitalele craiovene isi vor inchide portile in mai putin de doua saptamini

Asociatia Furnizorilor de Medicamente din Romania a anuntat, inca de saptamina trecuta, ca sisteaza livrarile catre toate unitatile de asistenta medicala din tara, pina cind datoriile catre furnizori nu vor fi achitate integral. Si chiar s-a tinut de cuvint, de luni nemaifiind livrat nici un produs catre spitalele din Dolj. In aceste conditii, unitatile spitalicesti craiovene se pregatesc sa-si inchida portile, fiind in pericol de a-si epuiza firavele stocuri de medicamente si materiale sanitare in mai putin de doua saptamini.

Vestea ca furnizorii de medicamente si-au incetat livrarile a pus pe jar conducerile celor mai mari spitale craiovene. Deocamdata, directorilor nu le prea vine sa creada ca este adevarat, dar isi dau seama ca sistarea livrarilor inseamna practic paralizarea intregii activitati spitalicesti.

S-a epuizat si banalul algocalmin

Cel mai mare spital din Oltenia, Spitalul de Urgenta din Craiova, mai poate rezista cel mult doua saptamini fara livrari de medicamente, apoi… Dumnezeu cu mila.

„Pe 31 ianuarie aveam datorii totale de 195 de miliarde de lei, din care aproximativ 150 de miliarde catre furnizorii de medicamente, materiale sanitare si reactivi. In mod normal ar trebui ca, pentru situatii de urgenta, stocurile sa ne asigure continuarea nestingherita a activitatii timp de 60 de zile. Din cauza crizei financiare, mai avem stocuri doar pentru cel mult doua saptamini, apoi nu stiu ce vom face“, a spus ec. Mihai Coman, directorul economic al Spitalului de Urgenta din Craiova.

Intr-adevar, in farmacia Spitalului de Urgenta Craiova a cam inceput sa sufle vintul. Primul semn al crizei s-a aratat ieri, cind s-au epuizat ultimele rezerve de algocalmin si piafen, antidoturi banale contra durerilor.

„Nu ne lafaim in medicamente, avem doar strictul necesar, dar si acela se va epuiza in doua saptamini. Cele mai mari probleme le avem cu medicamentele romanesti. Spre exemplu, algocalmin si piafen nu mai avem deloc. Speram sa mai primim joi, cind ar trebui sa soseasca un transport de la SICOMED. Pina acum nu ne-a anuntat nimeni ca s-au sistat furnizarile de medicamente, asa ca ne asteptam ca SICOMED sa-si onoreze in continuare comenzile. Pina atunci, pacientilor le vor fi administrate pentru dureri doar supozitoare. Nu e acelasi lucru, dar ne descurcam cu ce avem“, a spus Mariana Aciu, farmacist sef de sectie.

Bolnavii cronici vor fi trimisi acasa

Situatia este si mai grava la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“ din Craiova, unde stocurile de medicamente si materiale sanitare se vor epuiza intr-o saptamina, zece zile in cea mai fericita situatie.

„Vom incerca sa facem economii cit putem. Primul pas este reducerea drastica a numarului de internari in cazul pacientilor cu boli cronice. Chiar si asa, in trei-patru zile vom ramine fara medicamente la fiole, caci n-am mai primit nimic in ultima vreme de la SICOMED si TERAPIA, producatorii interni de baza“, a precizat dr. Alexandru Stoenescu, directorul adjunct medical al Spitalului „Filantropia“.

Despre efectele crizei de medicamente, dr. Alexandru Stoenescu a spus: „Noi nu sintem vreun atelier de reparatii, unde nu se intimpla nimic daca nu ai suruburi luna asta, pentru ca le vei primi saptamina viitoare. Aici e vorba de vietile unor oameni, fiind afectata calitatea actului medical“.

O situatie de iesire din criza intrevede directorul economic al Spitalului de Urgenta Craiova, Mihai Coman: „Pina acum furnizorii ne-au inteles si ne-au aprovizionat cu medicamente chiar daca nu am avut bani sa le achitam datoriile. Sper sa ne inteleaga si in continuare, mai ales ca abia in martie vom semna contractul de furnizare a serviciilor medicale cu Casa de Asigurari de Sanatate Dolj. Atunci vom primi 70 de miliarde de lei special pentru achitarea facturilor restante la medicamente, materiale sanitare si reactivi. Macar pina atunci sa fim pasuiti cu platile…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS