23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Noi vrem pamintul nostru!“

„Noi vrem pamintul nostru!“

Sute de tarani din Predesti s-au adunat luni in fata primariei pentru a protesta impotriva modului defectuos in care s-a aplicat Legea fondului funciar. Din cele 1.263 de titluri de proprietate emise pina acum, conform Legii 18/1991, nici unul nu este real, avind atit greseli de fond, cit si de forma. Taranii sustin ca paminturile lor au fost date mostenitorilor fostilor boieri, iar lor li s-a dat, pe hirtie, pamint situat la zece kilometri de sat si care nu le-a apartinut. Reprezentantii Prefecturii Dolj au sugerat sistarea oricarei operatiuni legate de punerile in posesie si de emiterea titlurilor pentru comuna Predesti. Autoritatile comunale cred ca spiritele nu se vor domoli decit daca se reia aplicarea Legii fondului funciar.

Sediul Primariei din Predesti a fost ieri, pentru citeva ore, locul de intilnire a taranilor nemultumiti de felul in care s-a aplicat, de 12 ani, Legea fondului funciar. Dupa desfiintarea CAP din fiecare localitate a comunei, oamenii au inceput sa lucreze paminturile pe care le-au avut de la mosii si stramosii lor. Comuna fiind situata in zona colinara, ei au crezut ca si aici se va face punerea in posesie pe vechile locuri. Numai ca, in realitate, lucrurile au stat altfel. Comisiile de improprietarire, in complicitate cu specialistii OCOT, au facut punerile in posesie fara sa se deplaseze la fata locului, crezind ca hartile cadastrale pe care le detineau corespundeau realitatii din teren. Multi oameni au primit titlurile acasa si acum spun ca nu au semnat procesele-verbale, acte premergatoare intocmirii titlurilor. Scandalul a inceput sa mocneasca dupa aparitia Legii nr. 1/2000, mai exact dupa punerile in posesie ale proprietarilor care au revendicat suprafete mai mari de zece hectare. Acestia au fost pusi in posesie pe locurile cele mai bune pentru ca desfiintarea IAS din zona s-a facut mult mai tirziu decit desfiintarea CAP. Marii proprietari (au fost emise pentru ei 88 de titluri de proprietate din cele 299 necesare) au avut avantajul ca au luat suprafete compacte, nefarimitate. Specialistii din Predesti au lucrat in asa fel incit acum nici unul din micii proprietari nu mai munceste pamintul pe care-l are trecut in titlul de proprietate si nici nu stie unde este situat acel pamint.

„Eu i-am dat secretarului o galeata de brinza si un milion de lei“

Constantin St. Sutu, de 68 de ani, a spus: „Dom’ne, eu nu ma gasesc cu pamintul pe titlu. Am 8 ha de pamint pe care-l muncesc, dar au venit astia cu legea si acum cica nu-i al meu. Demult, mi-a confiscat Fiscul 2,5 ha de pamint pentru ca nu mi-am platit foncera. Am vorbit cu secretarul ( Aurel Nicolae Aurel- n.r.) si mi-a spus ca-mi scoate el pamintul daca-l cinstesc. I-am dat un milion de lei si o galeata de brinza si al dracu’ nu mi l-a scos. Unde e sa-l iau de beregati!“

Constantin Popescu, de 65 de ani: „Pamintul meu de pe titlu nu e acelasi cu cel pe care il muncesc. Cum sa ma mut eu la pamintul de pe titlu, cind pe ala il munceste alt om! De atita timp, eu l-am prasit, l-am dezburuienat si sa vie altul sa-l ia? Astia nici nu ne-au anuntat cind au facut imparteala“.

Dumitru Tuiu, de 60 de ani: „Mi-a dat pamintul in terasa. Pai cum sa pui eu griu in terasa de la IAS, cind nici dracu’ nu se suie cu combina sa mi-l treiere. Sa ne dea pamintul in terasa, dar sa niveleze terasa, ca noi, cind am bagat pamintul la CAP, n-am avut terasa“.

Dumitru Cirstoiu: „Tata a avut opt pogoane de pamint, iar eu acum nu ma gasesc cu nici o brazda. Astia de la primarie nu mi-au trecut nici macar casa in care stau de-o viata. M-au scos, dracu’, ca pe morti. De cite ori vin la doamna inginera Mirela, ne trimite la judecata! Pai, ce, judecata a facut greseala sau ei?“

Gheorghe Udroiu, de 30 de ani: „Am cinci copii si am cerut si eu pamint la primarie. Mi-au zis ca nu-mi dau, ca nu am muncit in ultimii ani la CAP. Unde sa muncesc, dom’ne, ca atunci eram elev?

Marin Albastroiu: „La mine au trecut casa pe numele nevestei, de parca eu murisem. Daca se face asta a dracu’, ma scoate afara ca zice ca e casa ei. Noroc ca am nevasta intreaga la minte. In loc de 17 ari, cit sint in curte, mi-au trecut 25. Nici un om nu e multumit in comuna asta. Nu pentru ca am fi noi circotasi, dar ca la noi la nimeni“.

D. Nicolae Albastroiu: „Mie mi-au dat titlul unui mort pe care-l chema ca pe mine, dar avea alta initiala. Ce sa fac eu cu titlul asta, ca nu pot nici vinde, nici lasa mostenire“.

Reprezentantul Prefecturii Dolj a propus sistarea operatiunilor legate de aplicarea Legii fondului funciar

Liviu Marinescu, seful comisiei de la prefectura care s-a deplasat la Predesti pentru linistirea spiritelor, i-a propus viceprimarului (Predestiul nu are primar de doi ani) sa sisteze toate operatiunile legate de aplicarea legilor funciare. El le-a cerut oficialilor locali sa inainteze in instanta actiuni de anulare a celor 1.263 de titluri emise conform Legii 18/1991 si sa incerce reluarea aplicarii legilor, ca si cind am fi in 1991. Totodata, Primaria Predesti trebuie sa faca rost urgent de acte oficiale din care sa reiasa suprafata de teren care a fost trecuta in CAP la infiintare si suprafata de teren care era in CAP in anul 1990. Daca o sa se constate diferente, atunci prefectura se va implica si, printr-o hotarire, va mai da pamint la Predesti.

Viceprimarul crede ca Predestiul are destul pamint

Gicu Bogdan, viceprimarul localitatii, crede ca problema Predestiului nu este lipsa pamintului, ci proasta lui impartire. „Remasurarea intregii suprafete a comunei si repunerea in posesie sint singurele metode care ar fi corecte. Acum sint oameni care muncesc mai mult pamint decit au dreptul si altii care muncesc, dar nu este al lor. Actiunea se poate termina bine doar daca o luam de la capat. Punerile in posesie aici s-au facut din birouri si de aceea sint atitea nenorociri. Nu pot sa anulez titlurile de proprietate, mai ales pe cele date conform Legii 1/200, pentru ca proprietarii au si vindut suprafetele. Habar nu am cum o sa fac cu anularile celor de la Legea18/1991, pentru ca inca nu stiu daca primaria poate sa ceara in instanta anularea titlurilor care sint in posesia oamenilor“.

Ce metoda se va gasi pentru ca miile de proprietari din Predesti sa poata intra in legalitate inca nu stie nimeni. Ce se stie pina acum este ca nici un titlu nu este emis corect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS