22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEmisiile radioactive vor provoca moartea a 65 de milioane de persoane

Emisiile radioactive vor provoca moartea a 65 de milioane de persoane

Poluarea provocata de utilizarea energiei nucleare si de programele de armament de dinainte de 1989 vor provoca, in total, circa 65 de milioane de victime, se dezvaluie intr-un studiu realizat de un comitet stiintific european, citat in editia electronica de vineri a cotidianului The Independent. Studiul publicat de European Committee of Radiation Risk (ECRR) indica faptul ca evaluarile anterioare au subestimat mult impactul industriei nucleare asupra vietii umane.

ECRR este un organism international, format din 30 de oameni de stiinta independenti, condus de Chris Busby, consilier stiintific al Ministerului britanic al Apararii. Raportul a fost publicat la scurt timp dupa ce Comisia Europeana a dat publicitatii doua proiecte de directive care stabilesc primele standarde europene privind securitatea centralelor nucleare si gestiunea deseurilor nucleare. Studiul ECRR are la baza un model de evaluare a riscurilor dezvoltat in ultimii cinci ani, precum si recente descoperiri in domeniul biologiei si epidemiologiei.

Documentul indica faptul ca emisiile radioactive de dinainte de 1989 au provocat si vor provoca moartea a 65 de milioane de persoane in intreaga lume, iar raspindirea bolilor canceroase este un rezultat al poluarii provocate de utilizarea energiei nucleare si de expunerile la radiatiile provocate de armele nucleare. Printre dovezile citate se afla si numarul mare de cazuri de cancer de sin inregistrat in rindurile femeilor care au fost adolescente in perioada 1957 – 1963, cind a fost atinsa intensitatea maxima a testelor nucleare. Rezultatele anuntate de ECRR pun in discutie metodele conventionale de calculare a riscurilor, utilizate de Comisia Internationala pentru protectie radiologica, al carei punct de vedere a fost deseori criticat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS