24.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateViolate, batute si obligate sa practice prostitutia in Iugoslavia si Macedonia

Violate, batute si obligate sa practice prostitutia in Iugoslavia si Macedonia

Sase tinere, cu virste cuprinse intre 17 si 29 de ani, provenite din mai multe judete ale tarii si obligate sa se prostitueze in Iugoslavia si Macedonia, au fost retinute pe 6 ianuarie, de catre politistii de frontiera de la Portile de Fier I. Fetele spun ca au trecut prin chinuri groaznice, fiind violate, batute si trecute ilegal peste granite.

Originare din judetele Vaslui, Hunedoara, Gorj si Piatra Neamt, tinerele calatoreau in baza unui titlu eliberat de Ambasada Romaniei din Skopje-Macedonia si au fost racolate, in anul 2002, de diferite persoane care le-au promis un loc de munca decent in Italia sau Germania. Racolatorii au actionat in acelasi mod. Ei luau documentele personale ale fetelor, cu scopul de a le face pasapoarte, iar acestea erau duse in Timisoara. Aici erau drogate si trecute ilegal granita, prin zona judetului Caras-Severin. „Ajunse in Iugoslavia, fetele constatau ca au fost vindute, urmind sa fie revindute unor alti cetateni straini, cu scopul practicarii prostitutiei. Din declaratiile celor sase fete, reiese faptul ca au fost depistate de autoritatile macedonene si expulzate in tara“, a spus inspector principal Mariana Cenea, purtatorul de cuvint al Politiei de Frontiera Mehedinti.

„M-au mintit ca ma duc in Germania, unde o sa lucrez la un restaurant“

Declaratiile tinerelor sint cutremuratoare. Ele spun ca, o data trecute peste granita, au fost vindute in mai multe rinduri, batute, violate si amenintate la tot pasul.

„M-au luat de la mine din oras si m-au dus la Timisoara, unde am trecut frontiera prin padure, prin ploaie, pina cind am ajuns in Belgrad. De aici, am fost trecuta apoi in Macedonia, unde am fost violata de mai multe ori si amenintata. Trebuia sa tac tot timpul si pe tot parcursul drumului am fost legata la ochi. Cind cadeam, pentru ca nu mai puteam sa merg, eram ridicata fortat si obligata sa merg mai departe. Am trecut din masina in masina si nici nu mai stiu cine au fost cei care m-au violat“, a spus Cristina B., de 19 ani, din Hunedoara. Toate cele sase tinere au fost mintite ca vor munci legal in strainatate. „M-au mintit ca ma duc in Germania, unde au spus ca o sa lucrez la un restaurant. Am iesit legal din Romania, dar cind am ajuns in Skopje, m-au luat niste baieti, m-au violat si apoi m-au vindut la Belgrad, unde am fost iar vinduta. Am ajuns in barul in care am lucrat ca ospatarita si dama de consumatie. Cistigam cit de mult lucram si cite cocteiluri se consumau, pentru ca primeam un procent. Majoritatea banilor ne erau luati. Ne-au gasit politistii macedoneni, la o razie, si ne-au trimis acasa“, a spus Ionela T., de 24 de ani, din judetul Gorj.

„Am fost drogata si m-am trezit in Macedonia…“

Pentru a fi transportate peste granita cu usurinta, traficantii de carne vie le-au pus fetelor droguri in bautura. „Am fost intr-o discoteca, m-am intilnit cu mai multe fete si cu un baiat. El mi-a dat de baut si m-a drogat, iar apoi m-am trezit la Baile Herculane. De aici m-a dus intr-o padure si mi-a spus ca o sa ma duca in Italia, unde o sa fac bani multi, dar n-o sa lucrez ca prostituata. Am fost din nou drogata si m-am trezit in Macedonia, unde am fost obligata sa lucrez ca ospatarita. Am fost vinduta in Skopje. S-au purtat rau cu mine, ziceau ca daca nu merg cu ei o sa ma bata. A fost foarte greu, nu as mai sfatui pe nimeni sa creada astfel de promisiuni“, a spus Carmen D., de 26 de ani, din judetul Vaslui. Prietenei sale, Nicoleta S., i s-a promis ca va lucra in Italia, ca baby sitter, dar a ajuns sa fie vinduta de proxenetii sirbi de trei ori. „In Timisoara, ni s-a promis ca ne vor face acte, pasapoarte si vom trece legal granita, dar n-a fost asa. Am fost vinduta de trei ori, am mers prin ploaie, prin frig, nu le pasa de noi. Am lucrat opt luni in Skopje, pina cind am fost gasite de politie. Eram platite cu zece euro pe zi, la care se adaugau bacsisuri si procente din costul bauturii“. Cazul celor sase tinere a fost predat Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Caras-Severin, pentru continuarea cercetarilor si depistarea persoanelor care le-au calauzit peste granita si le-au obligat sa se prostitueze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS